Publicerad: lördag, 15 februari, 2020 - 14:31Uppdaterad: måndag, 17 februari, 2020 - 05:39
  • Oskari Forsman tvingades till slut kapitulera efter två vassa räddningar tidigt i matchen. Foto: Hasse Persson-Bru

HJK besegrade IFK med 3-1

Fotboll: HJK vann med 3-1 över IFK Mariehamn i matchen i Finlands cup i Helsingfors. IFK:s enda mål gjordes av Gustaf Backaliden.

IFK-målvakten Oskari Forsman svarade för två bra räddningar inom loppet av en minut, där både Rasmus Schüller och Lucas Lingman gick bet på sina avslut från nära hålĺ. Istället var det Eetu Virtanen som spräckte nollan när han vred runt utanför straffområdet och hittade Forsmans vänstra gavel med ett distikt avslut med högerfoten. 1-0 för HJK kom i matchens 13:e minut.

Bara tre minuter senare hade IFK ett gyllene kvitteringsläge när IFK:s vänsterytter Albion Ademi frispelade Maximo Tolonen på topp. Men Tolonens avslut gick över mål.

Efter en halvtimmes spel fick HJK straff när IFK:s lagkapten Gustaf Backaliden olyckligt stämplade HJK-spelaren Tim Väyrynen på foten i straffområdet. Väyrynen tog själv hand om straffen och efter en avvaktande ansats så placerade han bollen till vänster om Oskari Forsman för ledning 2-0.

Under den andra halvleken visade Oskari Forsman prov på fortsatt fint målvaktsspel där HJK hade de vassaste chanserna. Men IFK fick en gratischans i slutet av matchen när HJK:s Ferhan Hasani via en för lös hemåtpass gav bort bollen till IFK:s Gustaf Backaliden. Backaliden gjorde inget misstag utan satte 2-1 mellan benen på HJK-målvakten.

Men Hasani, som tidigare i matchen dessutom hade slarvat bort ett friläge med ett väldigt tamt avslut, tog revanch när han i matchens 90:e minut satte segermålet 3-1 för HJK.

Förlusten gör att IFK ligger fortsatt sist i gruppen. Lördagen den 29:e februari spelar IFK den sista gruppspelsmachen mot HIFK om vilket lag som ska undvika jumboplatsen i gruppen.