Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 5 maj, 2023 - 11:05Uppdaterad: fredag, 5 maj, 2023 - 12:07
  • Det tar till 2031 innan gummigranulat förbjuds. Arkivbild.

Gummigranulat förbjuds från och med 2031

Gummigranulat på konstgräsplaner blir förbjudet från hösten 2031, det står klart när EU-beslutet i mikroplastfrågan offentliggjorts. 

Förra veckan berättade Ålands Radio att EU:s expertkommitté för kemiska produkter tagit beslut om att förbjuda gummigranulat på konstgräsplaner, men när förbudet skulle träda i kraft var oklart. 

Nu har EU-parlamentet och de nationella regeringarna inom EU tre månader på sig att granska förslaget till försäljningsförbud som togs förra veckan. Om inget oväntat inträffar kan därefter beslutet klubbas kring månadsskiftet augusti-september. Då inleds i så fall en åtta år lång övergångsperiod innan ett slutgiltigt försäljningsförbud för mikroplaster som fyllnadsmaterial i konstgräsplaner träder i kraft hösten 2031. 

Det är tillåtet att köpa in och använda dessa granulat under övergångsperioden. Det blir också tillåtet att köpa in och lagra material så att man kan fortsätta underhålla befintliga konstgräsplaner under den återstående tekniska levnadstiden även efter 2031. 

Den första informationen som kom efter förra veckans möte i EU:s REACH-kommitté var att försäljningsförbudet skulle införas redan i höst och att användningen av mikroplasterna skulle förbjudas efter övergångstiden på åtta år, men så var alltså inte fallet när det slutliga förbudsförslaget gjordes offentligt. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »