Publicerad: fredag, 19 februari, 2021 - 20:10Uppdaterad: lördag, 20 februari, 2021 - 15:38

Finland klart för fotbolls-EM

Fotboll: Finlands damlandslag är klart för fotbolls-EM 2022 efter att ha besegrat Portugal med 1-0 i Helsingfors och säkrat gruppsegern i EM-kvalet.

Linda Sällström gjorde segermålet just som matchklockan tickade upp på 93 minuter. Ett oavgjort resultat hade också i praktiken säkrat gruppseger för Finland, men det sena segermålet gjorde att Finland kunde kvittera ut EM-biljetten redan under fredagskvällen. Tisdagens avslutande EM-kvalmöte mot hopplösa tabelljumbon Cypern är nu helt betydelselös.

Åland Uniteds Anna Westerlund spelade hela matchen som mittback och fick ta emot en hel del smällar efter uppoffrande försvarsspel. Men på det stora hela var det Finland som dominerade matchbilden. Målchanserna saknades i den första halvleken men desto fler skapades i den andra.

Adelina Engman gjorde en bra match från sin offensiva ytterposition, mestadels till vänster, och hade flera vassa inlägg som var nära att rendera i mål. I den första halvleken var hon involverad i en misstänkt straffsituation där domaren valde att fria.

Istället kom avgörandet i matchens sista sekunder när Engman redan hade lämnat planen, utbytt i den 85:e minuten.

Anna Westerlund har redan spelat två EM-slutspel för Finland, 2009 och 2013. För Adelina Engman blir EM 2022 i England hennes allra första seniormästerskap för Finland.