Publicerad: söndag, 7 juli, 2024 - 16:07Uppdaterad: söndag, 7 juli, 2024 - 16:44
  • ÅU-spelarna jublar efter att domaren blåst av matchen. Bild från Ruutu.

ÅU tog viktig seger och gick upp på fjärde plats

Åland United vann den viktiga bortamatchen mot Ilves i Tammerfors i Nationella ligan och gick därmed upp på fjärde plats i tabellen.

Det var Aada Törrönen som blev matchhjälte när ÅU vann med 1-0. Målet kom bara ett par minuter innan halvtid när Ilvesförsvaret slarvade. Törrönen fick bollen mitt på offensiv planhalva och såg att Ilvesmålvakten var långt ut. Hon slog till direkt och bollen gick i en fin båge in i mål.

Före det inleddes matchen rätt jämnt, men efter ungefär första halvan av första halvlek tog hemmalaget över och satte lite tryck mot ÅU. Därför kom målet lite överraskande.

I den andra halvleken var det återigen jämnt ute på planen fram till ungefär tio minuter kvar av ordinarie tid, då lyckades Ilves sätta tryck på ÅU:s planhalva. Bland annat räddade Abi Ostrem på mållinjen efter en hörna. Men ÅU höll ut och tog tre viktiga poäng. I och med segern gick de om Ilves i tabellen och ligger nu på fjärde plats med 17 poäng, tre mer än Ilves som är femma.

Noterbart från den här omgången var att HJK tappade sina första poäng den här säsongen. Efter tio raka segrar blev det 2-2 hemma mot Honka i dag. HJK leder fortsättningsvis med 31 poäng, KuPS är tvåa med 26 poäng och HPS är trea med 20 poäng.

Inkommande helg är det landslagsuppehåll och nästa match spelar ÅU den 20 juli då HPS kommer på besök till Mariehamn.