Publicerad: söndag, 13 oktober, 2019 - 16:42Uppdaterad: söndag, 13 oktober, 2019 - 17:14
  • Segrande laget i ÅSS2. Foto: Hasse Persson-Bru
  • Foto: Hasse Persson-Bru
  • Foto: Hasse Persson-Bru
  • ÅSS1 slutade på sjunde plats. Foto: Hasse Persson-Bru
  • Ålänningen Mathias Tennström hoppade in som reserv för Brändö Seglare. Foto: Hasse Persson-Bru

ÅSS tog tredje raka segern i Seglingsligan

Segling: Efter stor dramatik kunde ÅSS 2 med Alandia Sailing Teams Daniel Mattsson, Staffan Lindberg, Mathias Dahlman och Jasper Karlsson säkra segern i den finländska seglingsligan. Dåliga reslutat på slutet gjorde att man inte hade segern i egna händer. ÅSS2 fick dock oväntad hjälp från åländskt håll.

Finalen i den finländska seglingsligan avgjordes i Västra hamnen i Mariehamn under veckoslutet. Tre åländska lag deltog i finalen. Endast de fyra främsta lagen kvalificerade sig för Champions League. Lagen tävlade i J/70-båtar. ÅSS2 hade länge en betryggade ledning i finalen dit tolv tävlande lag hade kvalificerat sig. Laget vann åtta av de totalt 20 racen, men efter en avslutning med tre raka femteplatser så var segern plötsligt hotad.

Det blev en nervös väntan i land på att den andra halvan av starfältet skulle segla färdigt. Nyländska jaktklubben skulle vid seger snuva ÅSS2 på titeln. Men istället var det Brändö Seglare 2 som tog kommandot i racet. Man släppte aldrig ledningen till jagande NJK. Brändö, med för dagen åländske Mathias Tennström i besättningen, säkrade i och med segern en fjärdeplatsen i finalfältet och därmed också den sista platsen i Champions League, samtidigt som man hjälpte ÅSS2 till segern. Ålänningarna kunde med 0,63 poängs mariginal ta hem sin tredje raka titel i den finländska seglingsligan.

Segern innebär att ÅSS2 är klara för både Champions Leauge och Nord Stream Race.

ÅSS1 med Emil Nordlund, Janne Engblom, Christian Johansson och Dick Harju-Jeanty slutade sjua.

Mariehamns Seglarförening Youth slutade på nionde plats. I laget tävlade Melker Lundberg, Jakob Eklund, Hemming Hanses och Isak Nordlund.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »