Publicerad: söndag, 1 september, 2024 - 17:53Uppdaterad: söndag, 1 september, 2024 - 18:56
  • Det var länge sedan IFK fick jubla inför hemmapubliken. Foto: Owe Sjöblom
  • Nye Kalle Wallius var bra som högerback. Foto: Owe Sjöblom

Äntligen seger för IFK

Efter nio raka matcher utan seger kunde IFK äntligen vinna när AC Oulu besegrades med 2-1  inför 1 038 personer på WHA.

Den senaste segern kom mot Ekenäs IF på bortaplan den 19 juni, senaste hemmasegern var den 5 maj mot FC Inter.
Men i söndagens match mot AC Oulu borde det ha blivit betydligt större siffror, IFK hade massor av lägen att göra mål utan att lyckas. Det var IFK som var det bättre laget och skapade en hel del chanser i den första halvleken, men det var gästerna som gjorde mål. Efter 20 minuter fick Oulu en hörna som Samuli Hölttä kunde nicka in. Efter det fortsatte IFK skapa chanser utan att göra mål och frågan i halvtid var om IFK skulle lyckas spräcka nollan.

Och det gjorde IFK, redan i den första minuten i andra halvlek blev Adam Larsson nertryckt i offensivt straffområde och domaren pekade på straffpunkten. Larsson tog själv hand om straffen och var stensäker. Efter ytterligare drygt fem minuter hittade Robin Sid anfallande Larsson med ett instick mot första stolpen och där visade han kyla och lyfte in 2-1.

Sedan hade IFK ett flertal lägen att avgöra matchen, bland annat ytterligare en straff, men Olawale Tehe lyckades inte överlista Calum Ward i Oulu-målet. Efter mycket kamp där gästerna hade något läge att kvittera kunde IFK rida ut stormen och ta den första segern sedan 19 juni.

Noteras kan att Hammarby-lånet Mamane Sabo drog på sig två gula kort och visades ut. Domaren Oliver Reitala visade även det röda kortet till AC Oulus tränare Konstantinos Bratsos som gick het efter slutsignalen.

Det här var den sista matchen i grundserien och i och med segern gick IFK förbi FC Lahti i tabellen och ligger nu på tionde plats. Både FC Lahti och Ekenäs IF tog en varsin poäng i sina respektive matcher. Inför den nedre slutspelsserien som kör igång den 14 september ligger Ekenäs sist med 13 poäng, Lahti är på kvalplats med 19 poäng, IFK är alltså på tionde plats med 20 poäng och AC Oulu placeringen före med 21 poäng. De två övriga lagen i serien är FC Inter med 31 poäng och Gnistan med 30 poäng.