Sjuttiplus

Seniormagasin som sänds första måndagen i månaden klockan 11.00.

Ny träffpunkt för mariehamnsseniorer

Sjuttiplus april om Seniorpunkten
Sjuttiplus
Mittemot Mattishallen har en ny träffpunkt för stans seniorer slagit upp dörrarna - Seniorpunkten. Det är en drop-in verksamhet där man kan komma och gå löite som man vill. Sjuttiplus tog en titt!

Ny teknik når inte alla

Sjuttiplus
Vi lever i en tid där vi i allt högre grad förväntas vända oss till olika skärmar för service. Men samtidigt som samhället gör sitt bästa för att hänga med i tiden finns det grupper där den nya tekniken inte går lika snabbt att ta till sig. Bland landets seniorer är det bara drygt en tredjedel i åldrarna 75 till 89 år som använder sig av internet. Det här handlar mars månads sjuttiplus om.

Sjuttiplus februari - Om kultur och psykiskt välmående

Februari månads Sjuttiplus om kultur och psykiskt välbefinnande
Sjuttiplus
Enligt en färsk brittisk undersökning är risken att drabbas av depression 48% mindre om man som senior ägnar sej åt kulturella aktiviteter som t.ex bio, teater eller konsertbesök en gång i månaden. Men även kultur i lägre doser har en positiv inverkan på det psykiska måendet. Det här tog Sjuttiplus fasta på den här gången, och hälsade på ett gäng akvarellmålare på Medis där vi bland andra hittade 80-åriga Ingalisa Petterson som får guldkant på vardagen av sitt målande. Dessutom hör vi Regina Santamäki-Fisher, doktor i vårdvetenskap, som vill se mer kultur för äldre.

Sjuttiplus januari - seniorers möjlighet att påverka

Seniormagasinet Sjuttiplus 07.01.2019
Sjuttiplus
Hur är det egentligen med seniorers möjligheter att påverka. Det handlar det om i årets första Sjuttiplus då vi nu gått in i vad som kallas ett supervalår med både EU-val, riksdagsval och vårt eget lagtings och kommunalval.

Sjuttiplus december - Om att flytta hemifrån och om hälsofrämjande hembesök

Sjuttiplus december - Om att flytta hemifrån och om hälsofrämjande hembesök
Sjuttiplus
I decemberupplagan av seniormagasinet Sjuttiplus träffar vi Ebba Lindfors som är nöjd med sitt val att flytta till ett senioranpassat boende. Vi följer också med Inger Hagström på ett hälsofrämjande hembesök - en verksamhet inom ÅHS där målet är att fler ska kunna bo kvar hemma så länge som möjligt.

Om åldersvänliga samhällen och om att få bo kvar hemma

Sjuttiplus november - Om åldersvänliga samhällen och om att få bo kvar hemma
Sjuttiplus
Anna-Lisa Andersson fyller snart 90, men har än så länge varken behov av eller planer på att lämna sitt lilla röda hus i skogsbrynet i Byttböle där hon bor med sin son och sin katt och en stor trädgård som håller henne pigg i kroppen. Henne träffar ni i novemberupplagan av sjuttiplus. Vi får också veta hur man bygger åldersvänligt för en befolkning som lever allt längre. Nyligen hölls ett stort nordiskt seminarium kring detta där demensföreningens Cita Nylund deltog.

Träning för kroppen och knoppen

Sjuttiplus
I månadens Sjuttiplus gör vi en djupdykning i träningsträsket och hittar på ett av de åländska gymmen ett gäng pigga seniorer som tränar både för att hålla igång flås och smidighet, men också för att hjärnan ska få sitt.

Premiär för Sjuttiplus

Seniormagasinet Sjuttiplus 03.09.2018
Sjuttiplus
I premiärprogrammet av Sjuttiplus besöker vi Ålands Prosteris pensionärsläger och så vi träffar också Erika Boman som leder projektet Främjande av psykisk hälsa för äldre på Åland.