Sjuttiplus

Seniormagasin som sänds första måndagen i månaden klockan 12.05.

Sjuttiplus december - Om social samvaro

Sjuttiplus - Om social samvaro
Sjuttiplus
I decembers Sjuttiplus tar vi en titt på social samvaro hos äldre. Vi träffar Folkhälsans aktivitetslots Anette Hagman, Karin Beckman som har ett fullt schema, Helge Kalman som inte har något socialt umgänge att tala om och så besöker vi runda bordet på Mattssons i Godby.

Sjuttiplus oktober - Om minnessjukdomar

Sjuttiplus oktober - Om minnessjukdomar
Sjuttiplus
Sjuttiplus oktober handlar om minnesjukdomar som oftast drabbar den lite äldre befolkningen, medvetenheten har med åren blivit bättre men sjukdomarna drabbar likväl både anhöriga och sjuka.

Sjuttiplus september – om äldres alkoholkonsumtion och en ny aktör på vårdmarknaden

Sjuttiplus september:
Sjuttiplus
I Sjuttiplus denna månad hör vi forskaren Fredrik Spak, en av flera bakom studien "Alkohol och Äldre", som visar att äldres alkoholkonsumtion och skadorna till följd av den ökar. De två åländska seniorerna Knut Mattsson och Kalle Lund känner inte igen sig i studien utan berättar att deras alkoholkonsumtion minskat med åren.

Sommarseniorgrupp och återbesök i Anna-Lisas trädgård

Sommarseniorgrupp och återbesök i Anna-Lisas trädgård
Sjuttiplus
I juni månads sjuttiplus handlar det om den sommarseniorgrupp som Folkhälsan och Röda korsets Mariehamnsavdelning startat upp för seniorer som vill träffa andra och göra trevliga saker tillsammans under sommarmånaderna då de flesta andra aktiviteter tar sommarlov. Vi gör också ett återbesök i nu 90-åriga Anna-Lisa Anderssons trädgård där det blommar för fullt, och där hon är redo att återigen välkomna busslaster av besökare till sin makalösa trädgård.

Dagens 70 det nya 50

Sjuttiplus maj - 70 det nya 50
Sjuttiplus
Dagens sjuttioåringar är i lika gott skick som gårdagens femtioåringar var. Det här sägs i en färsk forskningsrapport från Göteborgs universitet. Detta beror bland annat på en ökad medvetenhet om kost och motion, men också på att vårt liv idag är betydligt mindre slitsamt än förr. I maj månads sjuttiplus träffar vi pigga 71-åringen Lena som genom medvetna val hoppas på ytterligare tjugo fysiskt aktiva år. Och så handlar det om vikten av att äta rätt då man kommer upp i åren.

Ny träffpunkt för mariehamnsseniorer

Sjuttiplus april om Seniorpunkten
Sjuttiplus
Mittemot Mattishallen har en ny träffpunkt för stans seniorer slagit upp dörrarna - Seniorpunkten. Det är en drop-in verksamhet där man kan komma och gå löite som man vill. Sjuttiplus tog en titt!

Ny teknik når inte alla

Sjuttiplus
Vi lever i en tid där vi i allt högre grad förväntas vända oss till olika skärmar för service. Men samtidigt som samhället gör sitt bästa för att hänga med i tiden finns det grupper där den nya tekniken inte går lika snabbt att ta till sig. Bland landets seniorer är det bara drygt en tredjedel i åldrarna 75 till 89 år som använder sig av internet. Det här handlar mars månads sjuttiplus om.

Sjuttiplus februari - Om kultur och psykiskt välmående

Februari månads Sjuttiplus om kultur och psykiskt välbefinnande
Sjuttiplus
Enligt en färsk brittisk undersökning är risken att drabbas av depression 48% mindre om man som senior ägnar sej åt kulturella aktiviteter som t.ex bio, teater eller konsertbesök en gång i månaden. Men även kultur i lägre doser har en positiv inverkan på det psykiska måendet. Det här tog Sjuttiplus fasta på den här gången, och hälsade på ett gäng akvarellmålare på Medis där vi bland andra hittade 80-åriga Ingalisa Petterson som får guldkant på vardagen av sitt målande. Dessutom hör vi Regina Santamäki-Fisher, doktor i vårdvetenskap, som vill se mer kultur för äldre.

Sidor