Publicerad: måndag, 15 april, 2019 - 09:09Uppdaterad: måndag, 15 april, 2019 - 09:19
  • De fem stora partierna. De grönas Pekka Haavisto, Centerns Juha Sipilä, Samlingspartiets Petteri Orpo, Sannfinländarnas Jussi Halla-aho, Socialdemokraternas Antti Rinne. Foto Owe Sjöblom.
  • De tre mindre partierna. Svenska folkpartiets Anna-Maja Henriksson, Kristdemokraternas Sari Essayah, Vänsterförbundets Li Andersson. Foto Owe Sjöblom.
  • Socialdemokraternas Antti Rinne. Foto: Owe Sjöblom.

Eva Biaudet om valresultatet: ”Symboliskt obehagligt”

Eva Biaudet, riksdagsledamot för Svenska folkpartiet kommenterar Sannfinländarnas framgång i riksdagsvalet igår som symboliskt obehagligt.

- Sannfinländarna var nära att bli största parti, om det hade blivit så hade det varit väldigt symboliskt obehagligt. I praktiken hade det kanske inte gjort någon stor skillnad men som en symbolseger hade det varit jättetråkigt. För oss andra partier är det fortfarande en väldig utmaning att fundera på vad det beror på att dessa extremrörelser, som bygger sin politik på att utesluta andra människor, har framgång, säger Eva Biaudet till Ålands Radio då endast 3 procent av rösterna återstod att räkna.
Som en möjlig regeringskonstellation säger Eva Biaudet att hon hoppas att Socialdemokraternas Antti Rinne blir regeringssonderare och att han då troligtvis bildar regering med Samlingspartiet, De Gröna och Svenska folkpartiet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »