Oldtime Cruisers fyller 30 år - ordnar rekordstor cruising

Besök hos Oldtime Cruisers del 1
Besök hos Oldtime Cruisers del 2
Gomorron
I år fyller Oldtime Cruisers 30 år, det att kommer firas med en rekordstor cruising med uppemot 500 deltagande ekipage.

Färre båtar men stor publik när årets postrodd avgjordes

John Hilander intervjuas av Rasmus Lindqvist
Gomorron
25 båtar kom till start i årets postrodd över Ålands hav mellan Grisslehamn och Eckerö. Vanligtvis brukar omkring 40 båtar delta och arrangörerna hoppas att antalet ska öka lagom till postroddens femtioårsjubileum om fyra år.

Torsdagsgästen: Lisa Östberg

Lisa Östberg intervjuas av Rasmus Lindqvist
Eftermiddag
Torsdagsgästen idag är Lisa Östberg, hon är 26 år gammal och kommer från Mariehamn. Lisa har ett mål att besöka 60 länder innan hon fyller 30, för tillfället är hon uppe i 43.

Dinah Ahl och Nelly Björkqvist är nya sommarvikarier

Presentation av Dinah och Nelly
Gomorron
De två sista sommarvikarierna, Dinah Ahl och Nelly Björkqvist, har börjat på Ålands Radio den här veckan. Främst kommer de att jobba som reportrar.

KRAN startar erfarenhetsexpertutbildning på Åland

Mette Strauss och Camilla Nyholm intervjuas av Rasmus Lindqvist
Gomorron
I september startar en ny erfarenhetsexpertsutbildning i Mariehamn för personer som berörs av missbruk. Verksamhetsledare på KRAN Mette Strauss och erfarenhetsexpert Camilla Nyholm besökte Ålands Radios studio på Alandica Debatt.

Svenska pensionärsförbundet ser förhoppningsfullt på det nya regeringsprogrammet

Anita Ismark berättar om förbundets deltagande på Alandica Debatt
Gomorron
Svenska pensionärsförbundet deltar som bäst i Alandica Debatt. Förbundsstyrelsens vice ordförande Anita Ismark besökte Gomorrons studio.

Alandica Debatt erbjuder något för alla

Gunnar Westerholm intervjuas av Rasmus Lindqvist
Gomorron
Trots gårdagens demokratifest under Ålands Sjävstyrelsedag är det idag Alandica Debatt drar igång på allvar. Både antalet utställare och seminarier har ökat sedan förra året.

Trollingträff lockade många

Ia Colérus intervjuas av Rasmus Lindqvist
Gomorron
Trollingträffen ordnades för den 26:e gången i vattnen runt Eckerö den seanaste helgen. Gomorron ringde upp Ia Colérus som är ansvarig för evenemanget.

Victor Enberg är ny sommarvikarie

Victor Enberg är redo för sitt första uppdrag som nyhetsreporter.
Gomorron
Ålands Radios nästa sommarvikarie att presenteras är Victor Enberg. Victor kommer främst att jobba som reporter med lite särskilt fokus på sport.

Konsert med bröllopstema

Mats Backman och Siv Ekström intervjuas av Rasmus Lindqvist och Kjell Brändström.
Gomorron
På torsdag kan man få inspiration till vilken musik man önskar på sitt bröllop eller bara drömma sig bort i romantiken för då arrangeras nämligen en konsert med tema bröllop i Jomala Kyrka. Det är Mats Backman, Siv Ekström och Elina Granlund som ska spela. Imorse gästade Mats och Siv studion för att berätta mer.

Välgörenhetskonsert ordnas för Matbanken

Fredrik Erlandsson intervjuas av Rasmus Lindqvist.
Gomorron
Ikväll arrangeras en välgörenhetskonsert till förmån för Matbanken i Jomala Kyrka. Fredrik Erlandsson, musiker i Jomala församling, håller i programmet.

Rasmus Lindqvist tillbaka som sommarvikarie

Rasmus Lindqvist är tillbaka som sommarvikarie i Ålands Radio.
Gomorron
Näst på tur att presenteras som sommarvikarie på Ålands Radio är Rasmus Lindqvist. Rasmus kommer främst att jobba som programledare för Gomorron och Eftermiddag.

Danne Sundman 10/8

Sommarprat 10/8 Danne Sundman:
Sommarprat 2018
Årets sista sommarpratare är Danne Sundman, entreprenör och familjefar. Sommarpratet kommer att bli väldigt personligt och till stor del handla om Dannes sjukdom. "Det blir brutalt och gripande men sån är verkligheten för mig och för många andra som går igenom svåra sjukdomar", säger Danne Sundman.

Kenneth Joelsson 9/8

Sommarprat 9/8 Kenneth Joelsson:
Sommarprat 2018
Dagens sommarpratare heter Kenneth Joelsson och beskrivs som en entreprenör som inte tycker att livet tar slut efter 50. Sommarpratet kommer delvis att handla om Kenneths liv men även om vattenrening.

Malin Gustavsson 8/8

Sommarprat 8/8 Malin Gustavsson:
Sommarprat 2018
Dagens sommarpratare heter Malin Gustavsson och är en av Finlands mest efterfrågade experter på jämställdhetsfrågor. Sommarpratet kommer att handla om Malins resa från att ha haft en mycket negativ inställning till feminism och jämställdhet till att bli hennes arbete på heltid. Hur blev det så här? Malin är född och uppvuxen på Åland men är numera bosatt i Helsingfors.

Getingsommaren 2018

Uffe Gustafsson intervjuas av Rasmus Lindqvist:
Gomorron
En riktig getingsommar har sysselsatt skadedjurstekniker Uffe Gustafsson som har haft mer än tredubbelt fler getingbon att ta bort.

Laura Hellsten 7/8

Sommarprat 7/8 Laura Hellsten:
Sommarprat 2018
Dagens sommarpratare heter Laura Hellsten och är född och uppvuxen i Mariehamn men jobbar för tillfället som forskare och universitetslärare vid Åbo Akademi i ett ämne som heter teologisk etik och religionsfilosofi. Laura gör även en massa andra saker och idag kommer hon att prata på temat gästfrihet.

Kristian Metsälä 6/8

Sommarprat 6/8 Kristian Metsälä:
Sommarprat 2018
Dagens sommarpratare heter Kristian Metsälä och är en hårdrockande möbeltapetserare. Sommarpratet kommer att handla om Kristians livsresa med uppväxten i Sverige och hur han kom till Åland. Det utlovas dessutom mycket hårdrock!

Filip Häggblom är kvällens DJ i Strobe

Filip Häggblom om sin spelning
Strobe
Ikväll och imorgon spelar den åländska DJn Filip Häggblom i Ålands Radios sommarsatsning Strobe.

Föglöfestival krymper och blir gemytligare

Arrangören Conny Jansson intervjuas av Rasmus Lindqvist:
Gomorron
I helgen så är det återigen dags för Degerby Jazz and Blues.

Staffan Lindström 3/8

Sommarprat 3/8 Staffan Lindström:
Sommarprat 2018
Dagens sommarpratare heter Staffan Lindström och är en musiker som kallar sig för Bromander , han har även arbetat som modell. Sommarpratet kommer att handla om Staffans liv hittills men inte i någon kronologisk ordning utan med inslag av funderingar.

FM i öppet vatten ordnas i Bomarsund

Kjell Hansen från Ålands simförening intervjuas av Rasmus Lindqvist:
Gomorron
Nu på lördag den 4 augusti ordnas simtävlingen Bomarsund Open Water Challenge. Samma dag ordnas även Bomarsund Trail Run.

Utvärdering av Åland influencers

Tiina Björklund intervjuas av Rasmus Lindqvist:
Gomorron
Två månader har nu gått sedan Åland influencers Erik Kuhlefeldt och Pinja Papinsaari påbörjade sitt uppdrag att marknadsföra Åland.

Tobias Karlsson filmar och fotar från hög höjd

Tobias och Tua flyger drönare del 1:
Tobias och Tua flyger drönare del 2:
Gomorron
För några veckor sedan stötte radions kvällsreporter på en kille som filmade med drönare vid skogsbranden i Önningeby.

Mona Elmvik 2/8

Sommarprat 2/8 Mona Elmvik:
Sommarprat 2018
Dagens sommarpratare heter Mona Elmvik och är en pensionerad apotekare. Programmet kommer att handla om Monas liv, uppväxten och vilka olika vägar livet har tagit. Mona kommer att spela en härlig blandning av låtar med allt från Il Divo till Bruce Springsteen.

Lisa Mattsson 1/8

Sommarprat 1/8 Lisa Mattsson:
Sommarprat 2018
Dagens sommarpratare heter Lisa Mattsson och är en 22 år gammal ishockeyspelare i Djurgårdens IF. Sommarpratet kommer mest att handla om hennes ishockeykarriär, hur hon har nått sin framgång och tankar och funderingar omkring det.

Exaudio ger konsert i S:t Görans kyrka på lördag

Hanna Kronqvist intervjuas av Rasmus Lindqvist:
Gomorron
Den finlandssvenska damkören Exaudio uppträder på Åland för första gången på lördag när det blir konsert i S:t Görans kyrka.

Jenny Nylund 31/7

Sommarprat 31/7 Jenny Nylund:
Sommarprat 2018
Dagens sommarpratare heter Jenny Nylund och är er lyssnares val som sommarpratare 2018. Jenny bor på Sottunga och sommarpratet kommer till en del att handla om hur det kom sig att hon flyttade dit men det kommer även att handla om hennes liv i allmänhet. Musiken kommer att bestå av en blandning av 60 och 70-tals musik blandat med moderna låtar.

Mari Puska 30/7

Sommarprat 30/7 Mari Puska:
Sommarprat 2018
Dagens sommarpratare heter Mari Puska och är kyrkoherde i Mariehamns församling. Familjer är det tema som kommer att gå som en röd tråd genom sommarpratet, det blir om familjerna i Maris liv och också om vad familjen kan betyda.

Första spelningen på Åland för Eva Eastwood

Eva Eastwood intervjuas av Rasmus Lindqvist, del 1:
Eva Eastwood intervjuas av Rasmus Lindqvist, del 2:
Gomorron
Eva Eastwood med band uppträdde på Rockoff i fredags kväll och innan spelningen fick Gomorrons Rasmus Lindqvist en pratstund med Eva.

Många unga samlas i klubbtältet för att umgås

Amanda Andersson intervjuade unga i klubbtältet på Rockoff:
Gomorron
Klubbtältet "Summer Vibes" lockar ungdomar under Rockoff.

27/7 Per Lodenius

Sommarprat 27/7 Per Lodenius:
Sommarprat 2018
Dagens sommarpratare heter Per Lodenius och är en svensk riksdagsledamot från Norrtälje som har beskrivits som Ålands bästa vän i maktens korridorer i Stockholm. Bland annat har han grundat den svensk-åländska vänföreningen i Sveriges riksdag.

Rainer Kronstam om djurfoder förr i världen

Rainer Kronstam intervjuas av Rasmus Lindqvist:
Gomorron
Rainer Kronstam är en pensionerad bonde i Tärnbolstad i Finström. Han har koll på hur man förr i världen gjorde djurfoder av vass och löv.

Alexander Sundman-Henriques är kvällens DJ i Strobe

Alexander Sundman-Henriques intervjuas av Rasmus Lindqvist:
Strobe
Ikväll spelar den åländska DJn Alexander Sundman-Henriques i Ålands Radios sommarsatsning Strobe.

Stefan Alderborg 26/7

Sommarprat 27/7 Stefan Alderborg:
Sommarprat 2018
Dagens sommarpratare heter Stefan Alderborg och är socialkurator, KBT-terapeut och ordförande i IFK Mariehamn hockey. Stefan berättar att han genom sitt arbete har fått ta del av många människors liv och att han nu vill att lyssnarna ska få luta sig tillbaka och lyssna på när han tar med oss på en resa genom sitt liv.

Malin Lundberg 25/7

Sommarprat 25/7 Malin Lundberg:
Sommarprat 2018
Dagens sommarpratare heter Malin Lundberg och har tidigare varit samordnare på Röda Korset för bland annat integration och vänverksamhet. Integration är även det som kommer att gå som en röd tråd genom sommarpratet. Malin berättar även att gällande musikvalet går det ingen röd tråd utan det kommer att bli musik som hon själv tycker om.

Stig Andersson 24/7

Sommarprat 24/7 Stig Andersson.
Sommarprat 2018
Dagens sommarpratare heter Stig Andersson och är en företagare, politiker och fotbollsentusiast med bred livserfarenhet. Han kommer att berätta om sin livsresa till Åland som har varit lång med allt från glädje till sorg.

Det surras och fladdras på Annelund i Hammarland

Annette Häger-Ahlström på Annelund intervjuas av Rasmus Lindqvist
Gomorron
När växter som vanligtvis blommar nu torkar bort blir det genast mera liv bland våra hungriga flygfän i trädgårdar där det finns kryddväxter som trivs i med torra och varma somrar. På Annelund i Hammarland är det mera aktivitet än vanligt nu

Majken Karlström 23/7

Sommarprat 23/7 Majken Karlström.
Sommarprat 2018
Dagens sommarpratare heter Majken Karlström och är en ung tjej från Brändö som är på väg ut i världen. Sommarpratet kommer bland annat att handla om Majkens resor till Indien och Sydamerika.

Johan Granlund 20/7

Sommarprat 20/7 Johan Granlund.
Sommarprat 2018
Dagens sommarpratare heter Johan Granlund och är musiker och hembyggdsforskare, det är andra gången han sommarpratar i Ålands Radio. Programmet kommer handla om hans barndoms hemby Finnby, om hans många jobb och om hans fritidsintressen.

Johan Grönlund är kvällens DJ i Strobe

Johan Grönlund intervjuas av Rasmus Lindqvist:
Strobe
Ikväll spelar den åländska DJn Johan Grönlund i Ålands Radios sommarsatsning Strobe.

Caritas trädgård blommar i torkan

Carita Holmén intervjuas av Gomorrons Rasmus Lindqvist
Gomorron
Trädgårdsentusiasten Carita Holmén berättar om hur man sköter sin trädgård i torkan.

Vårdöbutiken är en av Alkos nya uthämtningsplatser

Solvita Lundell intervjuas av Rasmus Lindqvist.
Gomorron
Den 22 augusti är det två år sedan systrarna Solvita Lundell och Ieva Alexeejeva tog över Vårdö närbutik.

Danina Jansson 19/7

Sommarprat 19/7 Danina Jansson.
Sommarprat 2018
Dagens sommarpratare heter Danina Jansson och är 20 år gammal. Hennes sommarprat kommer att handla om hennes år som boende i Australien, den turbulenta resan dit, psykisk ohälsa och mycket mer.

Cecilia McMullen skriver om m/s Irmas förlisning

Cecilia McMullen intervjuas av Rasmus Lindqvist del 1.
Cecilia McMullen intervjuas av Rasmus Lindqvist del 2.
Gomorron
Natten mellan den 25 och 26 oktober 1968 förliste fartyget m/s Irma på Norra Ålands hav i en hård storm med 11 personer ombord. Nu skriver Cecilia McMullen en bok om händelsen.

Ålands feministparaply manifesterar för en jämställd scen

Sofia Enholm intervjuas av Rasmus Lindqvist
Gomorron
Ålands feministparaply vill samla ihop så många som möjligt den 24 juli när man håller en manifestation för en jämställd scen.

Christer Fahlstedt 18/7

Sommarprat 18/7 Christer Fahlstedt.
Sommarprat 2018
Dagens sommarpratare heter Christer Fahlstedt och är VD för PAF, han är även grundare av sidan svenskafans.com. Christers sommarprat kommer att handla lite om barndomen, hans arbete på PAF och även om hans perspektiv på hur det har varit att komma till Åland som utomstående. Man kanske även får höra Christer själv sjunga?!

Malin Davidsson 17/7

Sommarprat 17/7 Malin Davidsson.
Sommarprat 2018
Dagens sommarpratare heter Malin Davidsson och är en ung dansare som går en utbildning i Köpenhamn. Dans är även en stor del av vad sommarpratet kommer att handla om men Malin kommer även att berätta om sin uppväxt och om vad hon har pysslat med hittills i livet. Det blir mycket hiphop och R´n´B låtar.

Oscar samlar på ödehus

Oscar Johansson visar upp ett av ödehusen på Åland:
Gomorron
Sjuttonåriga Oscar Johansson har ett speciellt intresse och uppdrag under sommaren. Han är nämligen intresserad av ödehus på Åland och åker runt för att upptäcka och dokumentera dem.

Viktor Eriksson 16/7

Sommarprat 16/7 Viktor Eriksson.
Sommarprat 2018
Dagens sommarpratare heter Viktor Eriksson och är köksmästare på Silverskär. Victor är född och uppvuxen i Mariehamn men bor numera i Saltvik. Mat och råvaror är vad hans sommarprat mest kommer att handla om.

Festivalen Down by the Sauna börjar ikväll

Ivar Jansson intervjuas av Rasmus Lindqvist.
Gomorron
Ikväll börjar festivalen Down by the Sauna på Pub Bastun i Mariehamn.

Första gästhamnen i Finland som har självincheckning

Hamnchef Simon Karlsson intervjuas av Rasmus Lindqvist.
Gomorron
Östra hamnen i Mariehamn är den första gästhamnen i Finland där båtgäster kan checka in själva.

Laman Susie trivs i Södersunda

Rasmus Lindqvist hälsar på hemma hos laman Susie:
Gomorron
På Therese Söderberg-Lundqvists hästgård i Södersunda bor laman Susie. Hon kom till gården av en slump och tanken är att hon i framtiden ska få följa med på ridturer.

Leopardsköldpaddan Dumbo har rymt

Amanda Eriksson intervjuas av Rasmus Lindqvist.
Gomorron
Leopardsköldpaddan Dumbo 9 år har rymt från sin bur i söndags mellan klockan 17 och 22.30 i Kungsö /Gottby. Ser ni någon sköldpadda på vift i trakterna runt det området, hör av er till Ålands Radio så förmedlar vi vidare till ägaren.

Kjell-Olav Rönn byggde speciellt hönshus

Kjell-Olav Rönn intervjuas av Rasmus Lindqvist
Gomorron
Kjell-Olav Rönn, tidigare ålänning numera närpesbo, tycker om att bygga. För något år sedan byggde han ett katthus åt sin katt Morris, född på Åland. Huset var en kopia av Kjell-Olavs hus och bilder av huset figurerade flitigt i åländsk media. Nu har Kjell-Olav byggt ett litet hus igen, denna gång ett hönshus.

Pärttalka på Silverskär

Rasmus Lindqvist intervjuar Kickan Sundblom om Silverskärs 30-års jubileum.
Rasmus Lindqvist intervjuar Arvid Mörn som är ordförande i föreningen NaturKultur.
Rasmus Lindqvist intervjuar Lasse Gottberg som är en utav de frvilliga talkoarbetarna.
Gomorron
Föreningen NaturKultur är idag på Silverskär för att lägga nytt tak på resturangbyggnaden. Och det görs på det gamla traditionella viset med pärtor hyvlade av tall.

Ålands Sjöräddningssällskap rapporterar om sommaren hittills

Oscar Strand intervjuas av Rasmus Lindqvist.
Gomorron
Gomorron ringde upp Oscar Strand på Ålands Sjöräddningssällskap för att höra hur sommaren har varit hittills.

Ny barnbok om Sälskärs fyr

Kiki Alberius-Forsman, Bengt Häger och Ann-Britt Eriksson intervjuades av Rasmus Lindqvist.
Gomorron
I höst firar Sälskärs fyr 150 år vilket föreningen Sälskärs vänner tänker uppmärksamma. Som en del av det här uppmärksammandet har man skrivit en barnbok om livet på fyren som heter Frida, Fred och Fyren.

Ny på Ålands Radio: Ida Eriksson

Ida Eriksson intervjuas av Rasmus Lindqvist.
Gomorron
Som vanligt den här tiden på året börjar Ålands Radios sommarjobbare göra entré en efter en. Ny på administrationen för i år är Ida Eriksson.

Ålands Sjödagar söker karaokestjärnor

Carina Sommarström intervjuades i Gomorron.
Gomorron
Carina Sommarström vill få fler att våga utamana sig själv genom att sjunga.

På lördag är det Hummersödagen på Föglö

Kjell Ekström intervjuas av Rasmus Lindqvist.
Gomorron
Garantiföreningen för Matsmårs bjuder in till Hummersödagen på Föglö.

Mari Bohman fotograferar Hongells hus

Gomorron
Mari Bohman är fotograf och arbetar just nu med ett projekt kring de hus Hilda Hongell ritat. –Hon var en av de första kvinnorna som var byggmästare...

Midsommarstången i Engelska parken restes maskinellt

Rasmus Lindqvist är med då midsommarstången i Engelska parken reses maskinellt:
Gomorron
Den årliga midsommarstångsresningen i Engelska parken i Mariehamn ställdes in under midsommaraftonskvällen och stången förblev orest. Ett rykte sade sedan att stången skulle resas under midsommardagen men ryktet visade sig vara falskt. Tidigt imorse blev det tredje gången gillt för midsomamrstången då den restes med hjäp av maskiner. Gomorrons Rasmus Lindqvist var på plats.

Ny arbetsplan för stadens dagisar

Sophia Olander och Pamela Sjödahl intervjuades i studion
Gomorron
Barnet i centrum är ledordet för den nya arbetsplanen för barnomsorgen som tagits fram i Mariehamns stad.

Rollspel ska få unga att intressera sig för Östersjön

Emma Vävare intervjuas av Rasmus Lindqvist och Axel Eriksson.
Gomorron
Emma Vävare är projektledare för projektet Havets Hjältar som genom att använda ett roligt rollspel ska få upp intresset för Östersjön bland barn och unga.

Fler första hjälp-grupper efterlyses

Sari Johansson intervjuas av Kjell Brändström och Rasmus Lindqvist:
Gomorron
I helgen har det tävlats i första hjälp i Åbo. Arrangör för tävlingarna är Röda Korset och parallellt ordnades ett barn och ungdomsläger där åländska barn deltog. Dock deltog ingen ålänning i tävlingarna. - Det har varit en svacka i åländska första hjälpen grupper nu, säger Sari Johansson från Ålands Röda Kors.

Redaktion

Administration

Produktionsteknik

Distributionsteknik

Frilans