Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 18 januari, 2024 - 10:00Uppdaterad: onsdag, 31 januari, 2024 - 10:22
  • Ingolf Strand vid Vestergårds farstukvist, foto Kjell Brändström.
  • Ingolf Strand och hans favoritfordon, foto Kjell Brändström.

För femtio år sedan drunknade fyra män efter en rävjakt på Rankoskär - det förändrade Ingolfs liv

Det var i januari 1974 som fyra män, två från Äppelö och två från Isaksö begav sig ut på rävjakt, en jakttur som slutade med att alla omkom. Husbonden på Vestergårds, Ingolfs pappa 37 årige Lennart Strand var en av dem. 

–  Man kan nog säga att jag i praktiken blev vuxen över en natt.

Ingolf Strand är född 1961. Han växte upp på Västergårds, ett av fyra hemman på Isaksö som ligger i Ålands nordvästra skärgård. Hela hans uppväxt präglades av olyckan med hårt arbete och mycket ansvar. Som då han var tolv år gammal och med motorsåg avverkade skog med farfar Frans.

Skolgången och i synnerhet skolvägen var inte heller den helt enkel för Isaksöborna innan bron kom. I slutet av sextiotalet då Ingolf gick i Geta folkskola var det för det mesta färd med egen båt. Vintertid fick man ta sig över isen, gåendes eller med moped. 

Ingolf har nära till humorn, lätt för att se det goda och positiva i livet. I programmet hör du hur det gick det till när han fyllde 30. Spelmannen och favoritgrannen Aldur Henriksson stod för underhållningen och det vankades en och annan stänkare. 

Efter att själv ha brukat markerna i femtio år är det nu sonen och gränsbevakaren Oscar Strand som tagit över gården. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »