Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 13 juli, 2022 - 10:02Uppdaterad: onsdag, 13 juli, 2022 - 10:04

Åland 100 år: Lasse Mattsson tog chipsen till Åland

Många känner Lasse Mattsson som han som tog chipsen till Åland och startade chipsfabriken i Haraldsby 1969.

Men många känner också honom för att de köpt traktorer eller fått lån till jordbruksredskap från honom.
Hans långa karriär inom affärsvärlden gör att han suttit på första parkett då den åländska industriella revolutionen utspelade sig.

I det här porträttet berättar Lasse Mattsson om hur det var att växa upp i Överby på Eckerö där han föddes den 22 februari 1926.
Och hur han träffade sin älskade hustru Rita. Men också hur det var när han arbetade på andelshandeln i Saltvik och sedermera i Lemland där han också hade hand om bankens filial.
Och hur det var då han arbetade som chef för lantbruksavdelningen på Varmans och hur han upplevde köttkrisen då han var chef för Ålands Andelsslakteri.
Och vi får naturligtvis också höra om hur det gick till då Finlands första fabrik för potatischips startades i Haraldsby.
Möt 96-årige Lasse Mattsson i ett porträtt gjort våren 2022 av Josefina Jansson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »