• Delegationen från Zanzibar och representanter från Kraftnät Åland. Foto: Felix Quarnström.
Vd för Kraftnät Åland Christian Augustsson:
Publicerad: måndag, 29 april, 2019 - 06:50, uppdaterad: måndag, 29 april, 2019 - 09:32

Zanzibardelegation besökte Åland

Åland hade i slutet av förra veckan besök av en delegation från Zanzibar, ett delvis självstyrt örike tillhörande Tanzania. Målet med besöket var att se och lära sig hur ett elnät och en elmarknad kan fungera, eftersom Zanzibar och Åland geografiskt påminner om varandra.

- Tanzania och Sverige har ett långvarigt energisamarbete och i samband med det ville delegationen se ett område fär förhållandena och utmaningarna påminde om deras egna. Speciellt vår vindkraft har varit väldigt intressant för dem, säger Christian Augustsson, VD för Kraftnät Åland.
Salhina Mwita Ameri, ställföreträdande huvudsekreterare i Tanzanias land-, boende-, vatten- och energiministerium säger att man varit imponerade av det man sett.
- Vi tar med oss mycket inspiration hem, speciellt när det gäller hur ni använder förnyelsebar energi. Det är i den riktningen vi vill utveckla oss, säger Ameri.

Fler Nyheter

Böter om inte fårägare städar ur fårstall

Nyhetsnotisen i ljudformat:
ÅMHM ålägger nu en fårägare att noggrant rensa hela sitt fårstall och ordna en torr ströbädd till sina får. Fårägaren har trots flera inspektioner och tillsägelser inte städat och röjt upp så att fåren, som fortfarande går utomhus dygnet runt, har en torr liggplats i skydd för väder och vind.

Sympatistrejk från PAM nästa vecka

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Servicefacket PAM väljer att stödja Post- och Logistikunionen, PAU:s kollektivavtalsförhandlingar genom att förbjuda behandlingen av paket och brev vid alla så kallade postombud.

Ny medlem i ombudsmannanämnden

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Dan Sundqvist är ny medlem i ombudsmannanämnden efter att Mikael Larsson valt att bli befriad från uppdraget.

Körde fort med telefon vid skola

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Polisen stannade under gårdagen en förare som vid en hastighetsövervakning utanför Södersunda skola överträdde hastighetsbegränsningen med 12 kilometer i timmen medan hen höll sin mobiltelefon i handen.

Bibliotekets trivselregler ska fastslås politiskt

Fredrika Sundberg:
I samband med att kultur- och fritidsnämnden slår fast nya bokningsregler för stadsbiblioteket passar man även på att politiskt fastslå de trivselregler man haft i två år. Det säger Fredrika Sundberg, kultur- och fritidsdirektör.

Christan Wikström, ObS, blir infrastrukturminister

Christian Wikström (ObS) intervjuas av Felix Quarnström
Christian Wikström, Obunden Samlings partisekreterare, blir infrastrukturminister i den tillträdande landskapsregeringen. Det bekräftar Wikström under tisdagkvällen.

Stort steg framåt för nytt ekonomiskt system

Avgående finansminister Mats Perämaa
I ett brev undertecknat av Ålandsminister Anna-Maja Henriksson (SFP) och Finlands finansminister Mika Lintilä (C) har landskapsregeringen i dag fått löfte av regeringen Antti Rinne att avräkningsgrunden för klumpsumman ska höjas till 0,47 procent, precis det som landskapsregeringen begärt.

Byggfirma kräver Fifax på 450.000 euro

Peter Grönholm rapporterar
Byggfirma Hans Mattson Ab kräver Fifax och F-Fast på närmare 450 000 euro. Det framkom när den planerade tre dagar långa rättegången inleddes idag.

Fjärdvägen berörs inte av stödstrejk

Nyhetsnotisen i ljudformat
M/S Fjärdvägen som står för den största delen av transporten av livsmedel till Åland berörs inte av Sjömansunionens stödstrejk.