Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 8 november, 2019 - 11:05Uppdaterad: fredag, 8 november, 2019 - 14:23
  • Elstolpe. Arkivfoto: Ålands Radio.

Ytterligare ett fel på ledningarna, befarar Kraftnät

Det är fortfarande inte helt klarlagt varför stora delar av Åland drabbades av strömavbrott under torsdagseftermiddagen.

Man hittade under kvällen ett fel i en spänningstransformator, en komponent som i dag byts ut. Men Kraftnät Åland befarar att det finns ytterligare ett fel ute på ledningarna och fortsätter därför felsökningen under dagen. Det här uppger vd Jan Mörn till Ålands Radio på fredag förmiddag.

-Vi har en onormal driftsläggning i och med att vi har gjort omkopplingar för att felsöka, men vi tror inte att det här kommer att drabba kunderna i form av avbrott, säger Jan Mörn.

Han bekräftar att Finlandskabeln gick igång med reservkraft i samband med gårdagens avbrott, precis som den ska. Men detta spelade ingen roll för konsumenterna eftersom grundproblemet låg i att konverteringen av elektricitetens spänningsnivå misslyckades. Oavsett om elen kommer från Sverige- eller Finlandskabeln måste spänningsnivån sänkas för att elen ska kunna gå ut till kunderna.

-Finlandskabeln matar in på en högre spänningsnivå, medan felet låg på en lägre nivå, säger Jan Mörn, vd på Kraftnät Åland.

Under fredagsmorgonen drabbades Ålands elandelslags kunder anslutna till Torplinjen i Jomala av några korta avbrott. Enligt uppgifter på elandelslagets hemsida handlade det främst om att en kabel över en väg hade blivit ikörd, orsaken till det senaste korta avbrottet är dock okänd.

 

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »