Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 27 oktober, 2023 - 06:48Uppdaterad: fredag, 27 oktober, 2023 - 07:42

Wikström om avsaknaden av kollektivavtal: “Vi är inte arbetsgivare eller tillsynsmyndighet”

Landskapsregeringen är varken arbetsgivare eller tillsynsmyndighet för skärgårdsfärjorna. Att kollektivavtal skulle finnas för besättningen vore önskvärt men är inte ett lagkrav.  

Så kommenterar infrastrukturminister Christian Wikström (Obs) att besättningen på skärgårdsfärjorna M/S Ådan och M/S Mergus saknar kollektivavtal, vilket Ålands Radio rapporterade om i går, torsdag. 

I de nuvarande avtalen måste man följa antingen sjöarbetsavtalslagen eller kollektivavtal, förklarar Wikström.  

Som svar på kritiken från Sjömansunionen och Skeppsbefälsförbundet om att landskapet låter en arbetsgivare som inte skriver kollektivavtal ta över fler linjer och att landskapet i slutändan inte bryr sig om sina anställda svarar Wikström:  
– Det är klart att vi behöver ha anställda som trivs ombord på fartygen. När det gäller upphandling lär man sig något efter varje ny upphandling. Tidigare har vi också haft entreprenörer som saknat kollektivavtal, men där har personalen ändå varit nöjda med sin arbetsgivare, så det är en ny situation, men vi är bundna av avtal.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »