Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 8 juni, 2022 - 15:00Uppdaterad: onsdag, 8 juni, 2022 - 17:19
  • Skulpturen avtäcktes utanför Självstyrelsegården på onsdagseftermiddagen. Foto: Kjell Ekström.
  • Originalskulpturen är placerad utanför FN i New York. Pressbild: Pontus Hook.

Wiklöf donerar fredsmonument till Åland

Kommerserådet Anders Wiklöf donerar den världskända bronsskulpturen ”Non Violence” till Åland som en gåva i samband med självstyrelsens 100-årsjubileum.

Skulpturen, som är en och en halv meter bred och som föreställer en hopknuten revolver med pipan pekandes upp mot himlen, skapades av den svenska konstnären Carl Fredrik Reuterswärd på 80-talet. Originalexemplaret finns placerat utanför FN-skrapan i New York, och utöver det finns sju andra identiska skulpturer runt om i världen. Bronsskulpturen som avtäcktes i Mariehamn på onsdagen är konstnärens sjätte exemplar, och den har tidigare stått på svensk mark.

Anders Wiklöf köpte skulpturen via Uppsala Auktionskammare den 20 maj, och det var på förhand bestämt att 40 procent av det totala priset skulle doneras till Unicef för deras arbete i Ukraina. Den tidigare ägaren vill förbli anonym.

I Åland idags sändning rapporterade vi från avtäckningen, och fick också en pratstund med givaren.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »