Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 13 mars, 2023 - 22:00Uppdaterad: tisdag, 14 mars, 2023 - 05:38
  • Anders Wiklöf-Institutet föreläste på Ålands Lyceum.

Wiklöf donerar 13 miljoner kronor till hjärtforskning med AI

Anders Wiklöf donerar ytterligare 13 miljoner svenska kronor till fortsatt hjärtforskning med artificiell intelligens vid Anders Wiklöf-Institutet på Uppsala Universitet.

Institutet grundades i februari 2020, då Wiklöf donerade 4,5 miljoner kronor till projektet. I går, måndag, anordnade Uppsala Universitet ett seminarium på Ålands Lyceum, där man sammanfattade de tre år av hjärtforskning som gått.

- Det som är unikt är att vi har en tvärvetenskaplig miljö. Det ger oss ett mycket bredare perspektiv än det strikt sjukvårdsmässiga, säger Johan Sundström, hjärtläkare och professor i epidemiologi samt forskningsledare för projektet. Han förklarar att fördelen med artificiell intelligens i samband med akutvården är att det går fortare för datorn att direkt se patienters förutsättningar, gissa på diagnoser och exempelvis föreslå vilka prover som kan tas. Tanken är att AI:n ska fungera som beslutsstöd.

- Jag som har jobbat som akutläkare länge har kanske träffat 10 000 patienter, men en AI i våra datasätt kan ha träffat sex miljoner patienter. Den får alltså ett otroligt försprång, säger Johan Sundström.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »