Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 1 augusti, 2022 - 06:28Uppdaterad: måndag, 1 augusti, 2022 - 08:05

WHO har utlyst globalt nödläge om apkoppor

Världshälsoorganisationen WHO har utlyst globalt nödläge gällande apkoppor. I Finland har endast 17 personer smittats och på Åland har inget fall konstaterats.

Apkoppor smittar via långvarig närkontakt mellan människor. Majoriteten av fallen som konstaterats utanför Afrika i år har smittats genom sex, enligt Institutet för hälsa och välfärd, THL. Det är fråga om en infektionssjukdom som oftast ger upphov till lindriga symptom.

Smittskyddsläkare Tora Woivalin sa till Ålands Radio i förra veckan att Ålands hälso- och sjukvård följer de riktlinjer som finns och förberedda att agera om något fall dyker upp.

Även om WHO nu har utlyst ett globalt nödläge gällande sjukdomen så ska det inte tolkas som om att apkoppor kommer att ge upphov till en ny pandemi, det menar Asko Järvinen, överläkare vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, rapporterar Hufvudstadsbladet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »