Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 30 mars, 2023 - 05:45Uppdaterad: torsdag, 30 mars, 2023 - 05:45
  • Från och nästa år om fattas sjöfarten av EU:s utsläppshandel, på Åland kan det bli undantag. Genrebild.

Wasalines vd om undantag i utsläppshandeln: “Konkurrensen snedvrids”

Konkurrensen snedvrids om Åland undantas i sjöfartens kommande utsläppshandel. Det menar Peter Ståhlberg, Wasalines vd, i en intervju med Svenska Yle. 
 

Från och med nästa år ska sjöfarten omfattas av EU:s utsläppshandel. Landskapsregeringen önskar att sjötrafiken mellan Åland och riket skulle undantas från utsläppshandeln fram till 2031. 

Peter Ståhlberg anser att det skulle vara ofattbart om Finland skulle på med på förslaget, då det skulle innebära en snedvriden konkurrens. 
– Skulle vi alla följa samma kriterier så är det jämn konkurrens. Vi kan bli de enda mellan Finland och Sverige som inte påverkas av detta undantag, säger han. 

Wasalines vd menar att de rederier som trafikerar från riket via Åland till Sverige ofta konkurrerar om samma frakt som Wasaline, som trafikerar mellan Vasa och Umeå. 
– Konkurrensen är tuff och ännu tuffare blir det då Finnlines stora fartyg kommer, säger Peter Ståhlberg. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »