Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 20 september, 2023 - 15:44Uppdaterad: onsdag, 20 september, 2023 - 16:58

“Vulgär debatt”, “teater” och “ihåligt förslag” – fortsatt het debatt om pensionsfonden

Debatten om pensionsfonden fortsatte i lagtinget idag – och precis som under remissdebatten var styrelsens sammansättning en het potatis. 

Landskapsregeringens förslag, som en majoritet av finans- och näringsutskottet understöder i sin helhet, går ut på att pensionsfonden omorganiseras så att en separat myndighet bildas. I dag får de fackliga organisationerna utse tre av styrelsens sju ledamöter men det ska minskas till två ledamöter. I remissdebatten kritiserades minskningen av Socialdemokraterna medan Liberalerna ansåg att ingen av styrelseplatserna borde vara vikt åt facken.  

– Med den här lagändringen och med Liberalernas ännu mer radikala förslag så säger man till facken: ni duger inte att vara med och bestämma och de ni representerar är inte viktiga, sa Nina Fellman under dagens debatt.  

Ingrid Zetterman (Lib) anklagade Socialdemokraterna för att bedriva en “vulgär debatt” samtidigt som Stellan Egeland (Ob) ifrågasatte varför Liberalerna nu godkänner förslaget. 

– Klarar inte Liberalerna att stå upp för det som man trodde så hårt på så att man ställde till med den teatern för bara några dagar sedan? frågade han. 

John Holmberg menade att Liberalerna inte backat då de till viss del fått som de vill och då lagförslaget innehåller andra fördelar.  

Ärendet bordlades efter ett förslag av Stephan Toivonen (ÅLD). Han anser att förslaget är “ihåligt” och föreslog att det ska förkastas.  

– Det finns en massa brister och de brister som finns påverkas inte av lagförslaget, sa han.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »