Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 22 maj, 2019 - 17:20Uppdaterad: torsdag, 23 maj, 2019 - 13:19
  • Tavla av m/s Irma
  • Namnet Irma och Borgå. bild: Mageia Ab
  • Irmas kännspaka stormportar syns på vraket: bild: Mageia Ab
  • Det är väster om Enskär (markerat på bilden) som fartyget hittats Foto: Google Maps

Vraket Irma har hittats efter 50 år

Det sjunkna skeppet m/s Irma som försvann i åländska vatten år 1968 har hittats. Hon ligger på 43 meters djup cirka 23 sjömil (drygt 40 kilometer) på norra Ålands hav, närmare bestämt väster om Enskär och avståndet till Åländska fastlandet är lite mindre. Det här uppger svenska Yle.

Det 45 meter långa fartyget var på väg från Klaipeda i Litauen till Raumo och ägdes av en redarfamilj vid namn Grönqvist i Borgå. Vid förlisingen dog totalt elva personer, familjen miste fyra söner, tre svärdöttrar och en tvååring i tragedin. Ytterligare tre besättningsmän som inte hörde till familjen omkom. Orsaken till förlisningen är okänd men det stormade den natten i oktober. Vraket kommer att undersökas noggrannare under sommaren för att få fram ledtrådar om orsaken till förlisningen, skriver svenska Yle. Mikael Martikainen var en i teamet som var med och hittade m/s Irma.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »