Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 30 mars, 2020 - 14:12Uppdaterad: tisdag, 31 mars, 2020 - 13:01

"Vissa kan försöka dämpa oron med alkohol"

Beroendemottagningen i Mariehamn har ännu inte upplevt ett ökat tryck på grund av samhällssituationen men effekterna kan komma på längre sikt. Den bedömningen gör mottagningens verksamhetsledare Hanna Lundberg.

- Vågen brukar inte komma direkt utan med en tids fördröjning, säger hon.

Det finns ökade risker med att fler människor nu tillbringar mer tid hemma. Speciellt för dem som har svårt att hantera sin oro kan det vara en utmaning.

- Man kanske dricker alkohol för att dämpa sin oro tillfälligt och om man gör så vid upprepade tillfällen kan man hamna i en ond spiral, säger Hanna Lundberg.

Även spelberoende kan ha mer tid för att spela om man arbetar på distans. Hon bedömer också att sjukvården och samhället framöver kommer uppleva en ökad belastning i och med att drogberoende personer har svårare att få tillgång till narkotika.

Om man är orolig för ens eget eller någon annans beroende kan man ringa beroendemottagningen på telefon 531 720. Mottagningen har telefontid varje vardag mellan klockan 8-9 och mellan 13-14.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »