Publicerad: onsdag, 12 augusti, 2020 - 13:12Uppdaterad: onsdag, 12 augusti, 2020 - 17:36
  • Lantrådet Veronica Thörnroos och Ålandsminister Anna-Maja Henriksson. Foto: ÅRTV

Visit Åland utreder skadan för turismnäringen

Hur stor skada har den åländska turismbranschen lidit efter att omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) i måndags flaggade för karantänstvång vid resor till Finland?

Det har Visit Åland fått i uppgift att kartlägga berättade lantrådet Veronica Thörnroos (C ) under förmiddagens presskonferens tillsammans med Ålands- och justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP).

I och med den oklara informationen om vilka som omfattas av karantänen, har flera finska turistgrupper avbokat sina Ålandsresor eftersom man gjort tolkningen att det gäller alla resenärer från fartyg som i något skede angör Sverige.

Nico Micklin, försäljnings- och projektansvarig vid Visit Åland, berättar att man informerades om utredningen på tisdagskvällen.

- Vi ska nu försöka vara i kontakt med alla företagare detta kan drabba och vi ska också informera landskapsregeringen, säger Nico Micklin. Han säger också att tröskeln för avbokningar tyder på att vara låg, vilket inte är bra för branschen.

Christian Ekström, vid pensionatet Stalldalen, berättar att man fått flertalet avbokningar. Ett direkt resultat av detta är en försäljningsförlust på omkring 18.000 euro. Han tror också att skadan redan är skedd, även hur reglerna i framtiden ser ut, vilket Nico Micklin håller med om.

Både Veronica Thörnroos och Anna-Maja Henriksson sade att det är väldigt oklart om och hur de strängare reglerna ska införas.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »