Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 19 maj, 2022 - 13:06Uppdaterad: fredag, 20 maj, 2022 - 09:24
  • Sara Adlers har jämfört virtuella och traditionella stängsel i åländska förhållanden. Foto: Ann-Christine Karlsson.

Virtuella stängsel kan vara lönsamt

För de lantbrukare som har mycket stängel per hektar är virtuella stängsel en bra investering på lång sikt.

Det är slutsatsen i Ålands hushållningssällskaps Leader-projektet där man jämfört lönsamheten med traditionella elstängsel och virtuella stängsel i åländska förhållanden. Sara Adlers, som studerar till agronom på Sveriges lantbruksuniversitet, har utfört projektet som sin agronompraktik.

Men i nuläget är virtuella stängsel inte allmänt godkända eftersom Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndiget för ett drygt år sedan kom fram till att de strider mot djurskyddslagen.

Systemet för ett virtuellt stängsel går ut på att man istället för fysiska hinder förser djuren med gps-halsband som först med ljud varnar och sedan ger en lätt elstöt om djuren passerar den gräns som lantbrukaren ritat upp på en digital karta.

- Det ska ske en demonstration på en gård i sommar och där ska man studera hur djuren reagerar med virtuella stängsel. Man kommer göra noggranna analyser och utifrån det ta det vidare, säger Sara Adlers.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »