Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 14 oktober, 2010 - 07:44Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:22

Vindkraftsrisker för havsörnar utreds

Världsnaturfonden i Finland har i sommar inlett ett forskningsprojekt för att utreda hur en havsörn född 300 meter från ett vindkraftverk klarar sig i relation till de snurrande rotorbladen. Örnungen Hilkka har utrustats med en satellitsändare som ger uppgifter om hur den rör sig, hittills har den varit som närmast 50 m från vindkraftverket. Bakgrunden till undersökningen är uppgifter från Sverige, Norge och Tyskland om örnar som dött för att de hamnat i vindkraftverken. Det skriver Helsingin Sanomat.Henrik Lindqvist på Ålands vindenergiandelslag känner till ett fall där en örn omkommit i en vindmölla under de 18 år Åland haft vindkraft. Det var en ungfågel som jagades in i en mölla på Båtskären under en revirstrid med det örnpar som sedan gammalt bor där. Händelsen inrapporterades av en ornitolog på plats.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »