Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 27 januari, 2022 - 16:11Uppdaterad: torsdag, 27 januari, 2022 - 17:17
  • Havsbaserad vindkraft är ett hett diskussionsämne. Arkivbild.

Vindkraft ger Åland mer arbetsplatser och intäkter

Erfarenhet och egen behörighet för lagstiftningen är två fördelar för Åland på marknaden för vindkraft. Det sa Stefan Fransman, som är övergripande strateg för samhällsteknisk utveckling på landskapsregeringens infrastrukturavdelning.

Han deltog i ett öppet hörande som lagtingets Finans- och näringsutskott under torsdagen. Vindkraften ger Åland ett nytt ekonomiskt ben att stå på.

- Det har varit skakigt för sjöfarten och turismnäringen under pandemin så det skadar inte att ha något mer stabilt som ger intäkter oberoende av sådana situationer, sa Stefan Fransman.

Det offentliga Åland får ökade intäkter i form av fastighetsskatter, arrende för vattenområdena och även ökade skatteinkomster eftersom projekten ger fler arbetstillfällen. Stefan Fransman lyfter fram möjlighet att utveckla forskning och utbildning i samarbete med näringslivet och Högskolan på Åland.

- Behovet är stort och man kan få en exportprodukt även av utbildningen, sa han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »