Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 11 september, 2023 - 16:04Uppdaterad: måndag, 11 september, 2023 - 17:20
  • Bilden är på friska grisar vid Nygårds skogsgrisar. Arkivbild.

Viltsafarin beredd att slakta sina vildsvin och grisuppfödare orolig för att svinpesten ska spridas hit

På Käringsunds viltsafari är man i värsta fall beredd att slakta alla sina vildsvin ifall den afrikanska svinpesten, som konstaterats i Sverige, skulle spridas hit. 

Kathrin Granberg på viltsafarin tror trots allt inte att det går så långt. 
Safarins 17 vildsvin är inhägnade och ingen utomstående får komma in. Djuren har därför ingen kontakt med andra människor än de som sköter dem, förklarar Kathrin Granberg som inte är orolig för smittan. 

Att svinpesten konstaterats i Sverige oroar däremot grisuppfödaren Ronja Brenner på Nygårds skogsgrisar. De uppmanar nu sina besökare att inte ha kontakt med deras grisar och att inte mata dem.  
– Vi har försökt fråga vad som händer om svinpesten kommer till Finland men ingen har kunnat svara. Vi hoppas nu att den inte kommer hit men väntar på direktiv ifall det blir så, säger Ronja Brenner.  
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »