Publicerad: torsdag, 22 augusti, 2019 - 11:29, uppdaterad: torsdag, 22 augusti, 2019 - 14:11

Villkorligt fängelse yrkas för djurskyddsbrott

Åklagaren yrkade på villkorligt fängelse i två månader och djurhållningsförbud i minst två år under dagens rättegång mot en man som stod åtalad för djurskyddsbrott.

Den åtalade var inte närvarande, men tingsrätten såg inga hinder för att genomföra rättegången utan den åtalades närvaro.

Enligt åklagaren har den åtalade under 2015 och 2016 inte skött sina djur i enlighet med djurskyddslagen. Den åtalades får och lamm har till exempel inte haft tillräcklig tillgång till foder och vatten. Det har också saknats vindskydd och torra liggplatser. Den åtalades kontroll av djuren har också varit bristfällig.

Vid inspektioner utförda av ÅMHM har det bland annat uppdagats avmagrade och sjuka djur. Vid ett tillfälle hittades ett dött lamm som var begravt under snön. Vid en annan inspektion hittades ett får i så dåligt skick att ÅMHM valde att avliva djuret på plats. Under rättegången visade åklagaren filmklipp som visade sjuka och avmagrade djur. Den åtalde har bestridit djurskyddsbrott och brister i djurhållningen.

Dom meddelas måndagen den 2 september kl 10.00.

Fler Nyheter

Åland fortfarande coronafritt

Nyhetsnotisen i ljudformat
Provresultatet från patienten som testades för coronaviruset var negativt, skriver ÅHS i ett pressmeddelande.

Presidenten har godkänt det nya ekonomiska systemet

Nyhetsnotisen i ljudformat
Nu har president Sauli Niinistö godkänt det nya ekonomiska systemet för Åland. Det skriver Ålands riksdagsledamot Mats Löfström i ett pressmeddelande.

Fiskodlingar ska kunna utvecklas menar hållbarhetsministern

Nyhetsnotisen i ljudformat
- Landsskapsregeringens inställning är att fiskodlingar ska kunna utvecklas. Att fiskodlingsindustrin ska ta sitt ansvar mer och delta mer aktivt i arbetet för att Östersjön ska må bättre. Detta säger hållbarhetsminister Alfons Röblom.

Samlingshuset i Jomala försenas ännu mer

Dennis Jansson, ordförande för byggnadskommittén
Det senaste beskedet från Byggnadsfirma Hans Mattsson Ab är att husets färdigställandetid har ändrats från vecka 9 till den 30 mars i år. Det framgår av protokollet från dagens möte med byggnadskommittén.

Landskapsläkaren: ”Risken för smittspridning på Åland är fortsatt låg”

Här kan du lyssna på hela presskonferensen:
Den allmänna risken för en smittspridning är låg på Åland i nuläget och gemene man behöver inte vara orolig, enligt Knut Lönnroth, landskapsläkare.

Direktsändning: Ålands beredskap för coronavirus

Direktsändningen är avslutad.

Oasen vill satsa mer på kvalité och utveckling

Oasen boende och vårdcenter, tidigare De gamlas hem, vill rekrytera en vårdkoordinator till slutet av mars.

Åtalas för att ha hotat flickvän med gevär

Mannen ska ha misshandlat och hotat sin flickvän med ett hagelgevär. Rättegången ägde rum på torsdagen i Ålands tingsrätt.

Sottunga utreder ny butik

Ett invånarinitiativ har inkommit till Sottungas kommunstyrelse med avsikten att bilda ett bolag för att driva butiksverksamhet i hamnen. Bakom initiativet står Tom Spennert.