Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 27 februari, 2013 - 15:19Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:16

Vill ha privatiserad bilbesiktning

Vanliga bilverkstäder skall kunna få tillstånd att besiktiga bilar. Ett lagförslag att ytterligare öppna bilbesiktningen lämnar riksregeringen till riksdagen i morgon. Men på Åland är bilbesiktning än så länge en monopolverksamhet utförd av landskapsägda Motorfordonsbyrån, en myndighet alltså. Bilbesiktningsmonopolet är ett system som övergavs i riket för 19 år sedan och också i Sverige är bilbesiktningen privatiserad sedan länge. Istället är det särskilda auktoriserade bolag som utför besiktningarna. Motorbranschens organisation på Åland, MBO, är intresserad av att få den nu föreslagna ändring till stånd här. Men någon snabb förändring av systemet här på Åland tror inte MBO:s ordförande Mikael Björkvall på. Landskapsregeringen har bristande resurser när det gäller lagstiftningsarbetet och den här typen av frågor är inte prioriterade. I riket planeras ändringen träda i kraft vid årsskiftet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »