Pekka Haavisto och Lena Ek intervjuas av Ulf Weman.
Publicerad: onsdag, 30 mars, 2016 - 16:17, uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 09:23

Vill ha mer koll på internet

Internet kan vara ett hot mot demokratin. Det var ett av alla ämnen som kom upp i diskussionerna på Kastelholms slott i eftermiddags. Med president Tarja Halonen som närvarande beskyddare av de andra Kastelholmssamtalen för fred diskuterades en rad olika infallsvinklar på freden och demokratins bevarande. Två av deltagarna var de tidigare miljöministrarna Pekka Haavisto från Finland och Lena Ek från Sverige. De tog upp frågan om internet och sociala medier.

- Informationen på Facebook smalnar av det demokratiska samtalet med sin logaritm som styr mot likasinnade, sade Lena Ek.

Pekka Haavisto menade att radikaliseringen av exempelvis finländska somalier inte sker i någon moské, utan på internet. Lena Ek skulle gärna se att också medier på internet får ansvarig utgivare på samma sätt som tidningar och radio.

Reporter: Ulf Weman
redaktionen@radiotv.ax

Fler Nyheter

Stort minus för Eckerökoncernen

Rederiaktiebolaget Eckerö redovisar ett minus på 5,5 miljoner euro för den första halvan av 2019.

Perämaa möter Lintilä

Idag befinner sig finansminister Mats Perämaa i Helsingfors för att träffa riksregeringens kollega Mika Lintilä.

Färre trafikolyckor

Det skedde mindre antal trafikolyckor med personskador under årets andra kvartal, det visar statistik från Ålands statistik och utredningsbyrå, Åsub.

107 sidor på finska, en på svenska

Landskapsregeringen, LR, fick ett betänkande nästan uteslutande på finska från justitieministeriet för att ge ett yttrande. Det handlade om en arbetsgrupp som har utrett de högsta laglighetsövervakarnas uppgiftsfördelning.

Intresse finns för Degersands camping

Mäklare Robert Gustafsson
-Det finns ett intresse för att köpa anläggningen i Degersand, men ingenting är klart ännu. Det säger Robert Gustafsson på Mäklarhuset i Mariehamn.

Hälften bärgat efter Alfrida

Oskar Qvarnström
Över 400 000 kubikmeter skog har tagits tillvara efter stormen Alfrida. Det utgör ungefär hälften av all skog som föll i stormen.

Nya lagtingskandidater för Obunden samling

Obunden samling lanserade i går fyra nya kandidater inför lagtingsvalet i oktober.

Inga större skillnader i användningen av rusmedel på Åland

Ett längre inslag (från Åland idag):
Under ett par år har studier från riket visat att alkohol- och tobaksbruket bland ungdomar i åldrarna 12-18 har minskat.

Skolinbrott har blivit vanligare

Godby högstadieskolas rektor Ida Fyrqvist:
Skolor har enligt polisen blivit attraktiva mål för inbrottstjuvar. Under helgen inträffade en grov stöld på Övernäs skola, där bland annat surfplattor stals.