Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 6 oktober, 2016 - 14:18
  • Demensföreningen vill inte att ÅHS ska spara bort avdelningen där demenssjuka vårdas. Foto: Cecilia Ekströmer.

Vill ha kvar demensavdelning

Att stänga avdelning 1A på Ålands hälso- och sjukvård där patienter med demenssjudomar och deliriumtillstånd utreds, behandlas och rehabiliteras är inte en bra lösning. Det anser Demensföreningen på Åland.

Föreningen skriver detta i ett öppet brev till styrelsen för ÅHS med anledning av budgetförslaget för 2017. Bland annat reagerar man på att en stängning av avdelningen 1A ställs mot det tidigare förslaget om att dra in tio platser på medicinavdelningen.

- Avdelningen 1A bör inte rustas ner med tanke på att antalet personer som insjuknar i demenssjukdom kan komma att fördubblas de närmaste 20 åren och demenssjukdomarna drabbar allt yngre personer, skriver föreningen.

Otillräcklig kunskap

Föreningen tycker inte att patienterna kan spridas ut på andra avdelningar eftersom kunskapen om demenssjukdomar inte är tillräcklig där, och man är rädd för att säkerheten för patienterna inte kan garanteras.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »