Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 26 april, 2021 - 13:15Uppdaterad: måndag, 26 april, 2021 - 17:49
  • Initiativtagarna till en namninsamling vill att medborgarna ska få välja hur deras sophantering ska skötas. Foto: Camilla Karlsson-Henderson

Vill ha folkomröstning om Mise

John Jansson och Berit Sjöberg i Jomala har startat en namninsamling för att få till stånd en folkomröstning om att Jomala ska gå ur kommunalförbundet Ålands miljöservice (Mise).

- Dagens system är orättvist eftersom det till exempel inte tar hänsyn till att sopmängden varierar mellan olika hushåll. Dessutom är avgiften onödigt hög, säger Berit Sjöberg.

Namninsamlingen inleddes i början av april. Hur länge den ska pågå är inte bestämt och man har ännu inte räknat hur många som hittills skrivit på namninsamlingen.

John Jansson säger att det primära syftet är att medborgarna ska få säga vad de anser om dagens sophantering.

- Jomala kommun behöver inte nödvändigtvis lämna Mise, men det måste bli ett mer rättvist system, där medborgarna själva får välja hur de vill sköta sin sophantering, säger han.

Anna Holmström (C), Mises styrelseordförande, säger att styrelsen just nu håller på att se över alla avgifter och att man kommer att utvärdera införandet fyrfackssystemet.

-För att se vad som fungerar bra, vad som fungerar mindre bra, vad vi kan förbättra och på vilket sätt. Vi har hela tiden kunderna i fokus, säger hon.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »