Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 18 april, 2019 - 17:11Uppdaterad: torsdag, 18 april, 2019 - 17:23
  • Ålands landsbygdscentrum och Ålands natur och miljö ville att landskapet infört Åland som eget ursprungsland för köttmärkning. På bilden en bit brasilianskt kött. Foto Tomas Tornefjell.

Vill ha åländsk märkning av kött på restauranger

Åland borde ha infört ursprungsmärkning av kött på restauranger. Det anser Ålands landsbygdscentrum och Ålands natur och miljö.

De ifrågasätter att landskapet inte kräver att Åland blir ett eget ursprungsland när det gäller märkningen. Då skulle det framgå om köttet kommer från Åland. Den första maj träder en ny förordning i kraft som tvingar restauranger att märka ursprunget på färskt, kylt och fryst kött från nöt, får, get, svin och fågel och Åland antar förordningen som en blankettlag. I samband med att den träder i kraft hade man kunnat kräva att Åland blir eget ursprungsland och att restaurangerna skriver ut när köttet kommer från Åland, i stället har landskapet lyssnat på Ålands näringslivs restaurangutskott som inte förordade det.

-Det hade varit en viktig signal, det är viktigt att lyfta fram de lokala produkterna, säger Lena Brenner, landsbygdsutvecklare på Ålands landsbygdscentrum.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »