• HFD ska ge utlåtande om vägplanen på västra Föglö. Foto: Landskapsregeringen
Centerns partiordförande Veronica Thörnroos
Publicerad: onsdag, 23 oktober, 2019 - 14:33, uppdaterad: onsdag, 23 oktober, 2019 - 15:01

Vill fördröja HFD-beslut

Lämna in kompletteringar för att fördröja Högsta förvaltningsdomstolens (HFD) utlåtande om vägplanen på västra Föglö.

Det förslaget gav de tidigare oppositionspartierna till det avgående lantrådet Katrin Sjögren (Lib) efter gårdagens informationsmöte med infrastrukturavdelningens tjänstemän om kortrutten och upphandlingen av elhybridfärjan.
-Vi tyckte att man skulle försöka komplettera det som gått in till HFD med ytterligare handlingar för att fördröja situationen, säger Veronica Thörnroos ( C) .

Det gamla lagtinget röstade igenom att upphandlingen ska avbrytas. Alternativen för att kunna avbryta upphandlingen utan skadestånd på flera miljoner är att det besvär som ligger i HFD inte hinner besvaras före 1 november eller att beskedet blir negativt för vägplanen.
Men är inte det att fuska sig till en fördröjning?
-Jag tycker inte om det ordvalet, därför att utredningarna om tunnel som funnits från tidigare inte finns bifogade och de tycker vi att ska vara med, säger Veronica Thörnroos.

Fler Nyheter

Emil Eriksson blir vd för Ålands Radio

Hör Emil Eriksson och Mia Hanström:
Emil Eriksson har utsetts till ny vd för Ålands Radio och TV Ab och tillträder tjänsten efter årsskiftet. - Jag tycker det verkar vara en intressant tjänst med utmaningar, samtidigt som public service är ett väldigt viktigt uppdrag i samhället att ytterst värna och försvara demokratin, säger han.

Sid flyttar till Seinäjoki

Robin Sid har skrivit på ett kontrakt med SJK som sträcker sig över de två kommande säsongerna.

Inga besked om ÅBF-utredning

Den 27 februari 2019 fattade årsmötet beslutet att avsluta Ålands bildningsförbund. Då beslöts även att föreningen skulle sökas i konkurs. Vad som ska hända härnäst är ännu oklart.

Regeringssonderingarna fortsätter på onsdag

-Vi träffades under måndagseftermiddagen och fortsätter våra diskussioner på onsdag. Det säger Veronica Thörnroos om regegeringssonderingarna.

Staden kan sälja Enerexit till Mariehamns Energi

Staden överväger att sälja Enerexit till Mariehamns energi för 1 euro.

Varnar för att nya fonden kan missbrukas

Mats Perämaa:
Finansminister Mats Perämaa (Lib) anser att tillväxt- och hållbarhetsfonden på 50 miljoner euro är en av den avgående landskapsregeringens bästa och viktigaste satsningar. På samma gång ser han en fara i att kommande landskapsregering använder pengarna till annat än de är tänkta för.

Gruset i gräsmattorna längs Ålandsvägen borta först till våren

Håkan Lindén, projektledare:
De kommunala gräsmattorna längs Ålandsvägen kommer först att se en förbättring till våren 2020. Gruset som för tillfället ligger i det tilltänkta gräset är från förra vinterns halkbekämpning och har troligtvis hamnat där efter snöröjningen längs Ålandsvägen för ett år sen.

Sjöblom fortsätter träna AIK

Caroline Sjöblom fortsätter träna AIK tillsammans med Robert Lison Svanström. Det nya kontraktet sträcker sig över de två kommande säsongerna.

Åland sätter press på riksdagen

Landskapets förvaltnings- och utvecklingschef Dan E Eriksson
Höj avräkningsgrunden för klumpsumman till 0,47 procent, annars kan förslaget till nytt ekonomiskt system förfalla.