Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 12 september, 2022 - 15:39Uppdaterad: måndag, 12 september, 2022 - 17:27
  • Utrikesminister Pekka Haavisto och lantrådet Veronica Thörnroos. Foto: Felicia Bredenberg.

"Viktigt med säkerhetsdebatter på Åland"

Säkerhetsläget och Finlands anslutning till Nato var på agendan under utrikesminister Pekka Haavistos (Gröna) Ålandsbesök på måndagen.

Det är just nu sex länder som inte har ratificerat Finlands Natoansökan, däribland Turkiet som har haft invändningar men Pekka Haavisto är fortsättningsvis optimistisk.

Att Ålands status som demilitariserat och neutraliserat bevaras var aldrig något problem för Natomedlemmarna, säger Pekka Haavisto men på frågan om försvaret av Åland skulle förbättras ifall demilitariseringen upphör ger han inget rakt svar.

- Man måste förstås hela tiden tänka på försvaret av området. Människor kan vara bekymrade över hur situationen är inom Östersjöområdet. Därför är det också viktigt med säkerhetsdiskussioner är på Åland, men det måste förstås göras på Ålands villkor, säger han.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »