Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 25 november, 2021 - 14:34Uppdaterad: torsdag, 25 november, 2021 - 18:12
  • Högskolan på Åland och Ålands Näringsliv arrangerade på torsdagen ett seminarium om sexuella trakasserier i servicebranschen.
  • Malin Gustavsson och Jan-Erik Rask.

"Viktigt med kunskap kring sexuella trakasserier"

Sexuella trakasserier i restaurangbranschen är mycket vanligt men det går åt rätt håll. Allt fler blir medvetna om vad som kan ses som trakasserier och Me too-rörelsen har spelat en stor roll.

Bland annat det kom fram i dag när Högskolan på Åland och Ålands Näringsliv arrangerade ett seminarium om sexuella trakasserier i servicebranschen. Ändå finns mycket kvar att göra.

- Det viktigaste är att tala öppet om det på arbetsplatsen, men också att vara välförberedd och ha en plan att ta till om det händer, säger krögaren Jenny Björklund.

Ramona Sundström har flera års erfarenhet av arbete inom restaurangbranschen.

- Jag har genom åren blivit utsatt för mycket sexuella trakasserier, men börjar se en förbättring. Det är viktigt att ha arbetsgivaren i ryggen, säger hon.

- Ingen vill bli den arbetsplatsen med dåligt rykte där en så viktig sak som sexuella trakasserier sopas under mattan, det kan vara förödande för företaget, säger Jan-Erik Rask, vd för Ålands Näringsliv.

I en åländsk studie som publicerades i våras av Jenni Nedergård på Högskolan på Åland kom det fram att av de 96 respondenterna hade 54 kvinnor och 10 män blivit utsatta för sexuella trakasserier på sin arbetsplats av en gäst.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »