Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 20 februari, 2020 - 06:35Uppdaterad: torsdag, 20 februari, 2020 - 17:09
  • Viking Grace och det kommande fartyget Glory drivs med naturgasen LNG. Pressbild: Viking Line.
  • Viking Lines nya hållbarhetschef Dani Lindberg. Pressbild: Viking Line.

Viking slår tillbaka mot LNG-studie

Nu slår Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg tillbaka mot den studie från ICCT som hävdar att fartyg som drivs med naturgas (LNG), till exempel Viking Grace, har ett större klimatavtryck än fartyg som kör på traditionell bunkerolja.

– För att komma till det resultatet så använde de vissa faktorer i hur man räknar ut utsläppen och de använde det absolut värsta scenariot. Enligt dem är problemet med LNG att det uppstår ett så kallat metanslip vid förbränningen, det vill säga att en del av LNG:n, som till 90 procent består av metan, inte brinner i motorn utan far ut tillsammans med de övriga avgaserna och att metan är en kraftigare växthusgas än koldioxid, säger Dani Lindberg och fortsätter:

– Men man ska komma ihåg att koldioxid hålls i atmosfären ungefär 200 år och metan ungefär 10 år. I den här forskningen hade de valt ett 20-årsperspektiv, där det vanliga är att man använder ett hundraårsperspektiv för att utvärdera klimatavtrycket.

På samma gång säger Dani Lindberg att Viking Line enbart ser LNG som ett övergångsbränsle till att rederiet kan övergå till exempelvis förnybar biogas.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »