Publicerad: måndag, 27 november, 2017 - 06:26
  • Institutet Mot Mutor är kritiskt mot nöjesbetonade resor som kan vara beteendepåverkande, skriver Aftonbladet. Viking Line säger att visningsresor är ett vedertaget förförande i branschen. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.

Viking Lines visningsresa kritiseras

För 250 kronor gav Viking Line fackliga ledare en kryssning, mat, alkohol och underhållning med förhoppning att de förtroendevalda som motprestation ska köpa konferenspaket för förbundens medlemspengar. Det skriver Aftonbladet, som menar att resan i vanliga fall kostat 2000 kronor per person.

Tidningen har intervjuat generalsekreteraren Natali Pahlén på Institutet Mot Mutor, IMM, och hon är kritisk mot nöjesbetonade resor som kan vara beteendepåverkande. Enligt IMM:s så kallade Näringslivskod är det otillåtet att erbjuda helt eller delvis betalda nöjes- eller semesterresor.

Eleonora Hansi, informatör på Viking Line, säger till Aftonbladet att visning av produkten är ett vedertaget förfarande för hotell, konferensanläggningar och rederier i marknadsförings- och försäljningssyfte, och i Viking Lines visningspaket som kostar 250 kronor ingår standardhytt, trerätters middag, ett enklare vinpaket till måltiden, drinkkupong, frukost och buffélunch.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »