Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 12 juni, 2023 - 15:30Uppdaterad: måndag, 12 juni, 2023 - 17:20
  • Viking Line slutar annonsera i Nya Åland.

Viking Lines annonseringsstopp i Nya Åland skapar debatt

Viking Line har valt att avbryta sin annonsering i tidningen Nya Åland.

Kort efter två kritiskt granskande ledare, meddelade rederiet att de, trots förbokade annonsplatser för resten av året, inte längre skulle annonsera i tidningen.  

- Jag blev spontant överraskad och beklämd att ett stort och anrikt företag reagerar så här år 2023. Det är svårt att tolka på något annat sätt än att man vill försöka näpsa på näsan eller straffa den som ifrågasätter eller granskar, säger Anna Björkroos, chefredaktör och ansvarig utgivare på Nya Åland.  

Flera medier i fastlandet har uppmärksammat situationen och en livlig debatt har förts i sociala medier. Mogens Lindén är en av de som deltagit i debatten och som är kritiska till Viking Lines beslut.  

- Det är väldigt anmärkningsvärt att ett stort företag försöker styra vad en tidning publicerar, säger han.  

Magnus Jansson (ÅF) är av en annan åsikt.  

-Det är fritt fram för alla företag att annonsera var man vill. Det är ett affärsdrivande företag som ser till sitt hus, säger han.  

Ålands Radio har varit i kontakt med Viking Lines vd, Jan Hanses, som inte vill kommentera. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »