Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 9 april, 2024 - 14:25Uppdaterad: tisdag, 9 april, 2024 - 17:16
  • Viking Glory har börjat tanka biogas. Arkivbild.

Viking Line tankar biogas – kunder kan klimatkompensera

Viking Line har, som ett komplement till naturgas och olja, börjat tanka biogas i fartygen Grace och Glory.

Rederiets hållbarhetschef Dani Lindberg säger att införandet av biobränsle var en av de absolut mest betydande hållbarhetsåtgärder man vidtog förra året. I dag kan resenärer på Åbolinjen vid bokning välja att köpa förnybart biobränsle motsvarande deras resas förbrukning, vilket enligt Viking Line leder till att resans växthusgasutsläpp minskar med upp till 90 procent jämfört med andra bränslen som fartygen använder. 

– Vi räknar ut hur mycket energi det krävs för att transportera resenären, och den mängden energi köper vi in i form av biogas, säger Dani Lindberg, och tillägger att de har full kontroll över den här klimatkompensationen, som inte sker i tredje land utan i deras egna bränsletankar. 

Nu vill Viking Line vidareutveckla konceptet genom att få igång försäljning av biogastillägg även till fraktkunder. Man ser också på hur man skulle kunna sälja tillägget till dem som reser med övriga fartyg i flottan.  
– Om vi gör det genom att bunkra biogas till våra Åbofartyg även om kunden reser på en annan linje eller om vi tar in till exempel biodiesel till våra övriga fartyg återstår att se, säger Dani Lindberg.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »