Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 22 februari, 2022 - 10:42Uppdaterad: tisdag, 22 februari, 2022 - 12:43
  • Viking Line hade inte rätt att säga upp den tidigare kryssningsvärden. Arkivbild.

Viking Line ska ersätta tidigare anställd

Viking Line ska ersätta en tidigare anställd eftersom Helsingfors hovrätt har kommit fram till att rederiets uppsägning var olaglig.

Kvinnan hade haft flera vikariat som kryssningsvärdinna fram till 2016. Efter det fick hon besked att hon inte fick fortsätta som kryssningsvärdinna längre utan skulle få återgå till sin ordinarie tjänst som programvärd. Sedan sades hon upp i augusti 2017, med motiveringen att det fanns en förtroendebrist. Kvinnan ska bland annat ha hotat att skada sin arbetsgivare.

Kvinnan tog uppsägningen till tingsrätten och fick rätt och Viking Line dömdes att ersätta kvinnan med 96.000 euro för den olagliga uppsägningen. Hovrätten kom fram till samma slutsats, men sänker ersättningen till 59.000 euro. Viking Line ska även betala kvinnans rättegångskostnader på totalt 54.000 euro.
Hovrätten var inte enhällig i sitt beslut. Ett av hovrättsråden ansåg att kvinnans agerande var så opassande och illojalt att Viking Line hade grund för uppsägningen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »