Publicerad: onsdag, 20 december, 2017 - 13:19Uppdaterad: onsdag, 20 december, 2017 - 16:26
  • Efter skottlossningen i en hytt på Viking Grace ser Viking Line över säkerhetsrutinerna. Pressbild.

Viking Line ser över säkerhetsrutiner

Viking Line ser över säkerhetsrutinerna efter att en person skottskadades i en hytt ombord på Viking Grace natten till den 15 december.

- En sådan här händelse gör att vi självklart måste se över rutinerna, säger Viking Lines sjösäkerhetsinspektör Juri Jalava.

Han berättar att kontroller sker med stickprov och så länge det inte är hundraprocentiga kontroller av passagerare är det möjligt att till exempel ett vapen kan passera.

- Men jag har aldrig varit med om något liknande förut. Om vi skulle börja med fullständiga kontroller innebär det att passagerarna skulle behöva komma till hamnen mycket tidigare än vad de gör i dag och incheckningstiden måste förlängas. Dessutom skulle mer personal behöva anlitas och även utrusning införskaffas, menar Juri Jalava.

Ändå har kontrollerna på senare år ökat mycket och utvecklingen går hela tiden mot mer kontroller.

- Både skyddskontroller och id-relaterade kontroller har ökat. Dessutom sker mycket säkerhetsarbete utan att passagerarna egentligen märker det så mycket, säger Juri Jalava.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »