Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 8 december, 2022 - 16:47Uppdaterad: fredag, 9 december, 2022 - 14:54

Viking Line säljer Rosella

Viking Line säljer m/s Rosella. Det meddelade rederiet på torsdagseftermiddagen.

Fartyget säljs för 11,25 miljoner euro till det det grekiska rederiet Aegean Sealines Maritime Co. Det medför en bokföringsmässig vinst på cirka 8,6 miljoner för Viking Line.

Rosella upphör med sin trafik på linjen Mariehamn-Kapellskär den 8 januari nästa år. Fartyget har trafikerat i Viking Lines flotta sedan 1980.

Rederiets vd Jan Hanses säger att Rosella är till åren kommen samtidigt som de står inför en tid där utsläppsreglerna kommer att skärpas, något som kommer att vara kostsamt.

-Även om hon är väl underhållen så motsvarar hon inte de krav som vi måste ställa på fartyg i framtiden. Då vi fick ett väldigt bra anbud på henne ansåg vi att det var korrekt att göra det här, säger han.

Mariehamn-Kapellskär är den linje med lägst lönsamhet, något som också har haft betydelse i försäljningsbeslutet. Samtidigt kommer Viking Line att utvärdera alternativa lösningar för kortruttstrafiken, uppger Jan Hanses.

- Vi strävar till att komma till den situationen att vi ska kunna komma tillbaka där, men det kanske tar en tid, säger han.

Nu inleder Viking Line omställningsförhandlingar för Rosellas personal.

-I och med att vi flaggat om XPRS till Finland så har vi goda förhoppningar om att kunna omplacera dem på flottans övriga fartyg, säger Jan Hanses.

Artikeln har uppdaterats.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »