• Viking Line förlorade i Helsingfors tingsrätt. Arkivbild.
Publicerad: fredag, 13 december, 2019 - 09:27, uppdaterad: fredag, 13 december, 2019 - 09:36

Viking Line förlorade mot kryssningsvärd

Viking Line ska betala 96.000 euro plus ränta till den tidigare kryssningsvärden Maria Bremer på grund av att hon blev diskriminerad och uppsagd på felaktigt sätt. Domen har utfärdats av Helsingfors tingsrätt, det skriver Svenska Yle.

Tingsrätten anser att rederiet diskriminerat Bremer genom att utan grund ge henne tidsbundna arbetskontrakt. Dessutom anses arbetsgivaren ha degraderat henne och sagt upp henne utan föregående varning. I augusti 2017 blev Bremer uppsagd. Enligt rederiet berodde det på att hon var olämplig som chef och vägrade finna sig i att återgå till sitt tidigare jobb som programvärd. Men tingsrätten ansåg att arbetsgivaren utan grund petade henne från chefsposten. Dessutom sades hon upp utan varning, vilket är olagligt.

Viking Line dömdes att betala Bremer 14 månaders lön, 58.000 euro. Dessutom får hon 25.000 euro i gottgörelse samt 13.000 euro i skadestånd för diskriminering i arbetslivet. Viking Line måste också betala Bremers alla rättegångskostnader på drygt 53.000 euro. Rederiet har anmält missnöje med domen.

 

Fler Nyheter

Polisen söker vittnen till farlig trafikincident

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Polisen söker vittnen gällande grovt äventyrande av trafiksäkerheten på Lemlandsvägen i Knutsboda vid 23-tiden på kvällen.

Villkorligt fängelse för grov stöld

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En 39-årig man har av tingsrätten dömts till sex månaders villkorligt fängelse för grov stöld, skadegörelse och besittningsintrång.

Häggblom invald i regionkommittén

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Lagtingsledamot Bert Häggblom(Ob) har blivit utsedd till Ålands ordinrie ledamot i Regionkommittén inom EU.

Lindvall ny assistent till Löfström

Mats Löfström:
Emma Lindvall blir ny riksdagsassistent för riksdagsledamot Mats Löfström. Lindvall är hemma från Saltvik och studerar för tillfället handelsrätt vid Svenska Handelshögskolan i Helsingfors.

Praxis styr hur lagtinget hanterar fullmakter

Susanne Eriksson och Conny Nyholm:
Det är praxis, det vill säga hur man brukar göra, som styr hur lagtinget beviljar eller inte beviljar fullmakter till regeringen.

Snöbristen sparar pengar för kommunerna

Dan Vik och Stefan Nordas:
Den snöfattiga vintern sparar pengar för kommunerna.

Många vill bli klubbdirektör

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Hittills har 13 personer sökt tjänsten som ny klubbdirektör för Ålands golfklubb efter Åsa Nordström. Ansökningstiden går ut vid midnatt i dag.

Barnet oskadat efter olycka

Barnet som satt i barnvagn i går då en bil körde på den i centrum av Mariehamn är oskadat, det uppger man från ÅHS akuten.

Färre tog flyget förra året

Flygplatschef Tanja Sabel
Antalet passagerare som åkte till och från Mariehamns flygplats minskade med 5,6 procent under förra året jämfört med 2018.