Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 3 oktober, 2023 - 16:09Uppdaterad: tisdag, 3 oktober, 2023 - 16:09
  • Skattegränskontoret öppnar i början av nästa år. Foto: Felicia Bredenberg.

Viking Line, Eckerölinjen och LR finansierar nytt skattegränskontor

I början av nästa år öppnar ett skattegränskontor vid Ålands näringsliv i Mariehamn. Prislappen för det treåriga projektet ligger på 540 000 euro och finansieras till hälften av landskapsregeringen medan Viking Line och Eckerölinjen står för den andra hälften.  

Det blir en förlängning och en utökning av det nuvarande projektet med skattegränsrådgivning som enligt Ålands näringslivs vd Susanne Olofsson varit efterfrågad. På skattegränskontoret ska även en sakkunnig anställas som ska arbeta med intressebevakning och ha tät kontakt med både företagen och myndigheterna.  

Näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ) säger att skattegränskontoret ska bli ett kompetenscentrum där näringslivets problem kan föras vidare – ytterst till den arbetsgrupp som finansministrarna Roger Höglund (C) och Riika Purra (Sannf) ämnar bilda.  
– Det här borde nog kanske ha gjorts för många år sedan, att systematisera det på det här sättet, säger han.  

Viking Lines vd Jan Hanses konstaterar att skatteundantaget är väsentligt för rederierna och att skattegränsen är en följd av den.  
– Det betyder att det är en intressebevakningsmålsättning från vår sida att också bidra till att göra skattegränsen så osynlig eller lätthanterlig som möjligt, säger han.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »