• Viking Line har tecknat ett intentionsavtal avseende beställning av ett nytt passagerarfartyg. Skiss från Viking Line.
Vking Lines Vd Jan Hanses intervjuas av Magnus Hertzberg:
Publicerad: onsdag, 23 november, 2016 - 09:19, uppdaterad: onsdag, 23 november, 2016 - 14:43

Viking Line beställer fartyg

I dag har Viking Line tecknat ett intentionsavtal med det kinesiska varvet Xiamen Shipbuilding Industry Co. Ltd. avseende beställning av ett passagerarfartyg med leverans våren 2020.

Det berättar rederiet i ett pressmeddelande.
Målsättningen är att teckna ett slutgiltigt avtal under våren 2017. Investeringen uppgår till cirka 190 miljoner euro och intentionsavtalet innehåller även en option på ytterligare ett fartyg.

Viking Line skriver vidare att fartyget är avsett att vara ett samarbetsprojekt där man planerar engagera flera finländska och europeiska leverantörer, bland annat Deltamarin.
Det nya fartyget ska trafikera linjen Åbo-Åland-Stockholm. Det är 218 meter långt med ett BRT på 63.000 ton. Det kan ta 2.800 passagerare och fraktfilernas längd är 1.500 meter.

Fler Nyheter

Polisen söker vittnen till farlig trafikincident

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Polisen söker vittnen gällande grovt äventyrande av trafiksäkerheten på Lemlandsvägen i Knutsboda vid 23-tiden på kvällen.

Villkorligt fängelse för grov stöld

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En 39-årig man har av tingsrätten dömts till sex månaders villkorligt fängelse för grov stöld, skadegörelse och besittningsintrång.

Häggblom invald i regionkommittén

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Lagtingsledamot Bert Häggblom(Ob) har blivit utsedd till Ålands ordinrie ledamot i Regionkommittén inom EU.

Lindvall ny assistent till Löfström

Mats Löfström:
Emma Lindvall blir ny riksdagsassistent för riksdagsledamot Mats Löfström. Lindvall är hemma från Saltvik och studerar för tillfället handelsrätt vid Svenska Handelshögskolan i Helsingfors.

Praxis styr hur lagtinget hanterar fullmakter

Susanne Eriksson och Conny Nyholm:
Det är praxis, det vill säga hur man brukar göra, som styr hur lagtinget beviljar eller inte beviljar fullmakter till regeringen.

Snöbristen sparar pengar för kommunerna

Dan Vik och Stefan Nordas:
Den snöfattiga vintern sparar pengar för kommunerna.

Många vill bli klubbdirektör

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Hittills har 13 personer sökt tjänsten som ny klubbdirektör för Ålands golfklubb efter Åsa Nordström. Ansökningstiden går ut vid midnatt i dag.

Barnet oskadat efter olycka

Barnet som satt i barnvagn i går då en bil körde på den i centrum av Mariehamn är oskadat, det uppger man från ÅHS akuten.

Färre tog flyget förra året

Flygplatschef Tanja Sabel
Antalet passagerare som åkte till och från Mariehamns flygplats minskade med 5,6 procent under förra året jämfört med 2018.