Publicerad: fredag, 12 mars, 2010 - 07:06, uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:22

Viking kanske slutför Spanienbygget

I februari sa ju Viking Line efter ständiga förseningar upp kontraktet med det spanska varvet när det gäller bygget av Ålandsfärjans ersättare Viking ADCC. I den senaste kvartalsrapporten skriver rederiets ledning nu att det kan bli aktuellt att förhandla om ett nytt kontrakt för att trots allt slutföra bygget. Viking Line ökade under räkenskapsårets första kvartal både omsättning och antalet passagerare, men rederiets rörelseresultat minskade jämfört med samma period året innan, från knappt två miljoner euro minus till över sex miljoner minus. Det visar delårsrapporten för perioden 1 november 2009 till sista januari i år. Omsättningen steg något till nästan 105 miljoner euro, och antalet passagerare som åkte med Viking Line under kvartalet var drygt 1,3 miljoner. Trots detta och trots ökade fraktintäkter blev företagets minus större, och det beror på högre bränslepriser, högre bränsleförbrukning på grund av isläget och på att personalkostnaderna ökade.

Fler Nyheter

Moped och bil krockade i Hindersböle

En moped och en bil krockade i dag vid 15.30-tiden på Hindersbölevägen i Mariehamn.

Statsministern besökte Åland

Statsminister Rinne besökte landskapet i dag:
Statsminister Antti Rinne besökte Åland under dagen. På agendan stod företagsbesök, ett möte med landskapsregeringen och självstyrelsen företrädare och en stunds kampanjande med Ålands socialdemokrater.

Planer på att bygga ut Posten-hus

Ägaren av fastigheten som står i hörnet av Torggatan och Nygatan, som bland annat inrymmer Åland Post, en inredningsbutik och flera kontorsutrymmen, vill bygga ut.

Det sker om besvär inlämnas mot lagtingsvalet

Efter att centralvalnämnden för lagtinsvalet beslutade att man ställer in den planerade internetröstningen har frågor om vad som gäller om eventuella besvär mot valet väckts. Ett besvär mot valresultatet i ett lagtingsval får enligt vallagen "anföras av var och en vars rätt eller fördel kränks av beslutet".

Första stugbyn Green Key-märkt

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Rundbergs Stugor i Kungsö, Jomala har som första åländska stugby blivit Green Key-märkt.

Ålands dricksvatten förskonat från bekämpningsmedel – "men försiktighet behövs"

Miljöskyddsinspektör Magnus Eriksson och Ålands vattens vd Christian Nordas:
I Danmark och på vissa platser i Sverige har man haft bekymmer med bekämpningsmedel i dricksvattnet. Men här på Åland har vi hittills varit förskonade.

Risk för skattesmäll för åländska löntagare

I slutet av året kan du få en skattesmäll. Förra året ändrades skattekorten från en månatlig basis till en årsgräns som gör att du kan behöva betala årets underskott i december.

Sjöräddningen ryckte ut till Hummelvik

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Rescue Stormskär anropades igår för att assistera en drivande båt utanför Hummelvik enligt ett pressmeddelande från Ålands sjöräddningssällskap...

Rädsla och hot präglar arbetsklimatet på Viking Line

En del av Stefan Brunows reportage:
Rädsla och hot präglar arbetsklimatet på Viking Line. Det är titeln på YLEs granskning av rederiet som idag publiceras både som en artikel och ett längre program.