Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 10 april, 2018 - 14:24Uppdaterad: tisdag, 10 april, 2018 - 14:29
  • Rotorseglet installerades på Viking Grace i dag. Foto: Privat.

Viking Grace fick rotorsegel

I dag installerades Viking Grace nya rotorsegel. Det är första gången ett passagerarfartyg får rotorsegel, tidigare har det använts på fraktfartyg.

 Viking Grace ligger i Åbo på service under tre dagar och under den tiden ska rotorseglet monteras fast berättar Viking Lines tekniske inspektör Ulf Hagström.

-Vi har valt att installera rotorsegel för att vi har det i vårt nya projekt, nybygget i Kina. Vi ska nu testa det på Grace under det kommande året, säger Ulf Hagström.

Får man tekniken att fungera borde seglet spara 300 ton LNG, det vill säga drivmedlet i gasform, eller minska koldioxidutsläppen med 825 ton per år.

Leverantören står för installationen eftersom det är ett EU-projekt.

-Huvuddsaken är att få fartygen mer energieffektiva. Utvärderingen görs vartefter, men det är svårt att hitta två resor med samma förutsättningar så det kan ta ett halvt år innan utvärderingen är klar, säger Ulf Hagström.

Rotorseglet körs först under en testperiod och kan sedan bli permanent.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »