Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 4 februari, 2020 - 14:46Uppdaterad: tisdag, 4 februari, 2020 - 17:30
  • Foto: Axel Eriksson, ÅRTV
  • Bengt Lindberg och Roger Jansson. Foto: Fredrik Rosenqvist, ÅRTV

“Viking är inne i en negativ spiral”

Enligt Bengt Lindberg, som fram till 2013 satt i Viking Lines ledningsgrupp, behövs det något alldeles extra för att bryta den kräftgång rederiet och dess aktie befunnit sig i de senaste åren.

– När ett bolag har kommit in i en sådan här negativ spiral krävs det ganska kraftfulla åtgärder för att bryta och komma upp i en positiv spiral. Tittar man till exempel på Ålandsbanken så är den just nu i en positiv spiral som beror på att banken har varit progressiv speciellt på den svenska marknaden, säger Lindberg.

Bengt Lindberg sitter i styrelsen för den förening som verkar för en förnyelse av Viking Lines bolagsstyrelse. Hittills har mycket fokus lagts på att styrelsen behöver föryngras, men Lindberg anser att den i första hand behöver förstärkas med en annan typ av kompetens.

– Dagens styrelse har en utmärkt förmåga att driva ett rederi, men finns det tillräckligt mycket kompetens kring marknadsföring, shopping, restauration, hotellverksamhet och resor? Där tror vi att man behöver förstärka, säger han.

Föreningen, som representerar ett stort antal små och medelstora aktieägare, har nu begärt att få inleda diskussioner med Viking Lines styrelse och tillika valberedning, där det uttryckliga målet är att få till en förnyelse av styrelsen redan i samband med vårens stämma.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »