Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 14 oktober, 2021 - 06:01Uppdaterad: torsdag, 14 oktober, 2021 - 12:53
  • "Det är för tidigt att kasta yxan i sjön, men alla måste inse att stor utmaning framför oss.", säger vicelantrådet Harry Jansson om självstyrelselagsrevisionen.

Vicelantrådet: Självstyrelselagen måste revideras etappvis

- Utsikterna att få en helt reviderad självstyrelselag har minskat rejält i ljuset av Högsta domstolens utlåtande och till viss del Justitiekanslerns utlåtande. Det säger vicelantrådet Harry Jansson ( C).

Högsta domstolens är oenig med landskapsregeringen om grundlagsskyddet i förhållande till självstyrelselagen.

-Det är för tidigt att kasta yxan i sjön, men alla måste inse att vi har en stor utmaning framför oss. Ett alternativ är en delrevision, säger Harry Jansson.

Han menar att det finns paragrafer och framsteg där det finns ett samförstånd.

- Men då måste vi komma till ett samförstånd att vi inte kommer i mål med alla de punkter som Åland vill, men vi har ändå tillräckligt många områden där vi har ett samförstånd att gå vidare, säger Harry Jansson

Nu väntar landskapsregeringen att få alla utlåtanden översatta till svenska och sen ska man ha möten på både tjänstemanna- och politisk nivå för att se hur revisionen ska gå vidare.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »