Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 21 oktober, 2019 - 00:13Uppdaterad: måndag, 21 oktober, 2019 - 01:01
  • Centern jublar när valresultatet står klart. Foto: Annie Särka
  • Centern får nio mandat när rösterna är räknade.

Vi har ett resultat: Centern vinner valet

Centern är största parti efter att samtliga röster räknats i de 24 olika valdistrikten.

Totalt har 14.194 röster räknats. Valdeltagandet noteras till 69,1 procent, en minskning från 2015 då 70,4 procent röstade. 
 
Centern går framåt från sju till nio mandat medan Obunden samling ökar från tre till fyra mandat. Hållbart initiativ kniper två mandat. För Åländsk demokrati blir det en ny mandatperiod med en ledamot i lagtinget. 

Minskade gjorde Ålands framtid, från två till ett mandat, Liberalerna, från sju till sex, Moderaterna från fem till fyra samt Socialdemokraterna från fem till tre. 

Med all sannolikhet blir Centerledaren Veronica Thörnroos Ålands nästa lantråd.
– Vi har varit tydliga med vilken politik vi vill föra och vad vi vill förändra, det har ålänningarna stöttat oss i. Naturligtvis blir det inte lätt, men vi är beredda att ta ansvar för hela Åland.
Hon säger att det är för tidigt att spekulera i de kommande ministerposterna.
– Jag vill i dagsläget inte kommentera vilka poster vi kämpar för. Uppgiften som regeringssonderare blir i första hand att få till ett lag och en schysst fördelning av portföljerna som folk är nöjda med.
Sonderingen börjar redan i morgon måndag, uppger Veronica Thörnroos.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »